- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: London zatvara oči na zaobilaženje sakcija Rusiji

© Sputnik / Aleks MaknotonPogled na Vestminstersku palatu u Londonu
Pogled na Vestminstersku palatu u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
Pratite nas
Britanska vlada, uprkos zapadnim sankcijama i javnim saopštenjima o prestanku aktivnosti u Rusiji, ne zabranjuje lokalnim proizvođačima da zaobilaznim putevima izvoze u Rusiju opremu neophodnu za rudarsku industriju i proizvodnju fosilnih goriva, piše „Tajms“, pozivajući se na dobijene trgovinske podatke.

List navodi kao primer građevinsku kompaniju „Hil i Smit“, koja je u svom godišnjem izveštaju za 2022. godinu objavila da nema direktnih ruskih klijenata ili dobavljača. Međutim, podaci o izvozu pokazuju da jedna od podružnica „Bergen pajp suports (Indija) prajvat limitid“ nastavlja da isporučuje ruskoj kompaniji DOO „Arktik SPG 2“ nosače cevi za obezbeđivanje gasovoda.

Portparol „Hil i Smit“ je izjavio da kompanija nema direktan kontakt sa klijentima u Rusiji, ali istovremeno nije dostavio zvaničan komentar u vezi sa trgovinskim odnosima njihove podružnice sa Rusijom.
U članku se ističe da i druge kompanije sa sedištem u Velikoj Britaniji takođe mogu da izvoze u Rusiju opremu koja je neophodna za podršku ključnim industrijskim granama za proizvodnju sirovina i goriva.
Nakon početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju. Narušavanje logističkih lanaca dovelo je do rasta cena goriva i prehrambenih proizvoda u Evropi i SAD. U Velikoj Britaniji porast troškova života pogodio je milione domaćinstava.
Zastave EU i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
RUSIJA
Samoubistvo za EU: Novi paket mera protiv Moskve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala