- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Putin sa delegacijom afričkih lidera o Ukrajini - Sputnik Srbija

Završen samit „Rusija-Afrika“: Rusija ceni napore Afrike da se nađe izlaz iz ukrajinske krize

Pratite nas
U Sankt Peterburgu se održava drugi samit „Rusija-Afrika“ pod devizom „Za mir, bezbednost i razvoj“. Ovo je najveći događaj u rusko-afričkim odnosima sa ciljem da se unapredi uzajamno korisno partnerstvo u skladu sa izazovima 21. veka.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:32 28.07.2023
Sve afričke zemlje žele mir u Ukrajini i imaju pravo da pozivaju na mir jer to utiče na sve države kontinenta, rekao je predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa tokom susreta sa Putinom.
"Mi, Afrička unija i sve afričke zemlje u celini podržavamo mir, pa i u kontekstu sukoba u Ukrajini. Smatramo da delom imamo pravo da pozivamo na taj mir, jer sukob koji se nastavlja negativno utiče na nas, afričke države", rekao je on.
23:18 28.07.2023
Zapad je, prema njegovim rečima, učinio sve da pretvori Ukrajinu u instrument za potkopavanje bezbednosti i državnosti Rusije, kao i za nanošenje štete položaju Rusije u svetu.
Kriza u Ukrajini nije izbila juče, nju su izazvale određene sile na Zapadu koje su se godinama spremale za hibridni rat sa Rusijom, istakao je Putin.

"Rusija je pažljivo analizirala stavove i razmišljanja afričkih država o Ukrajini i prema tome se veoma ozbiljno odnosimo. Cenimo vaš izbalansirani pristup potrazi za rešenjem sukoba u Ukrajini, kao i to što se odbili da podržite antirusku kampanju", istakao je ruski lider.

23:16 28.07.2023
Ruski predsednik je povodom pregovora sa Ukrajinom naglasio da je Kijev odbacio postignute dogovore posle povlačenja ruske vojske i da je sada lopta u njihovom dvorištu.
Rusiji nije sasvim jasno zbog čega zemlje Zapada uvlače Ukrajinu u NATO, to je pretnja po bezbednost, istakao je Putin.
"Ne znaju svi, ali mi odlično znamo da je Kijev stekao nezavisnost i samostalnost prilikom raspada SSSR na osnovu deklaracije o nezavisnosti a u njoj je crno na belo bilo napisano da je Ukrajina neutralna država. I za nas to ima principijelni značaj. Zašto Zapad uvlači Ukrajinu u NATO nije nam sasvim jasno", rekao je on.
23:13 28.07.2023
To što Zapad ne primenjuje Povelju UN ne znači da Rusija ne želi i da ne teži mirnom rešenju bilo kog konflikta, istakao je Putin i podsetio da je Ukrajina usvojila zakon kojim se zabranjuju pregovori sa Rusijom.
Mi se nikada nismo odrekli pregovora i uvek smo govorili da smo spremni za dijalog.
23:09 28.07.2023
Rusija ne krši Povelju UN, rekao je ruski predsednik na sastanku sa afričkim liderima o Ukrajini.
"Danas nam govore da kršimo Povelju Ujedinjenih nacija. Ja ne mislim tako. Naprotiv, siguran sam da se ponašamo u potpunosti u skladu sa Poveljom UN", rekao je Putin.
On je dodao da principe Povelje UN treba da poštuju i druge zemlje.
„Zaista, ne bi trebalo da postoje dvostruki aršini, jednostrane sankcije, pokušaji da se osigura sopstvena bezbednost na račun drugih “, rekao je Putin.
22:25 28.07.2023
U toku je sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i sedam afričkih lidera o rešavanju ukrajinskog konflikta. Ovo je drugi takav sastanak. Prethodni je održan u junu, takođe u Sankt Peterburgu.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da će Putin na pitanja afričkih lidera detaljno odgovarati.
20:56 28.07.2023
Rusija se zalaže za suverenitet i teritorijalnu celovitost Libije, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora sa predsednikom Predsedničkog saveta Libije Muhamedom al-Menfijem.
"Na dnevnom redu je pitanje normalizacije u Libiji, mi to odlično shvatamo. Rusija namerava i dalje da doprinosi u ključnim pravcima normalizacije zasnovane na osiguravanju jedinstva, suvereniteta i teritorijalne celovitosti libijske države", rekao je Putin.
Prema Putinovim rečima, energetika je prioritet u saradnji sa Libijom.
18:32 28.07.2023
Glavne tačke deklaracije:
Rusija i afričke zemlje dogovorile su se da rade u SB UN na ublažavanju i ukidanju sankcija protiv afričkih zemalja,
Dogovoreno je da se održi regionalni sastanak o bezbednosti u sferi informaciono-komunikacionih tehnologija,
Rusija i afričke zemlje su se dogovorile da traže nadoknadu štete koju je pričinila kolonijalna politika i da doprinesu vraćanju kulturnih dobara,
Rusija i afričke zemlje protive se jednostranim sankcijama i zamrzavanju zlatnih i deviznih rezervi,
Dogovoreno je da se doprinese produbljivanju partnerstva BRIKS-Afrika i uspostavljanju dijaloga ODKB-Afrička unija, ŠOS-Afrička unija,
Rusija i afričke zemlje pozivaju međunarodnu zajednicu da ujedine napore i iskorene terorističke pretnje, u čemu bi centralnu ulogu trebalo da igraju UN,
Rusija i afričke zemlje će se suprotstavljati koncepcijama usmerenim na stvaranje alternativa međunarodnom pravu,
Izražena je duboka zabrinutost zbog problema sa prehrambenom bezbednošću, poskupljenja hrane i đubriva,
Rusija i afričke zemlje spremne su da rade na osiguravanju informacione bezbednosti pod pokroviteljstvom UN
Rusija i afričke zemlje odlučno osuđuju terorizam u svim formama i oblicima, kao i sve terorističke napade
Rusija i Afrika će preduzeti zajedničke napore da se na dugoročnoj osnovi osigura prehrambena i energetska bezbednost Afrike
Takođe će se jačati saradnja u borbi protiv sankcija koje dovode Afriku u opasnost od gladi
Rusija i Afrika su se dogovorile da nastave da rade na sprečavanju trke u naoružanju u svemiru
Suprotstavljaće se pokušajima da se sporazumi o kontroli naoružanja iskoriste u političke svrhe
Doprineće restrukturiranju globalne finansijske arhitekture
Rusija i afričke zemlje će ojačati podršku dece, omladine i žena pogođenih terorizmom
Rusija i Afrika će se suprotstavljati širenju radikalnih ideja među mladima
Rusija i Afrika smatraju da je neophodno da se razvija saradnja u oblasti borbe protiv terorizma u okviru multilateralnih formata
18:01 28.07.2023
Usvojena završna deklaracija samita
Učesnici ekonomskog foruma „Rusija-Afrika“ usvojili su deklaraciju drugog samita, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin po završetku sastanka sa afričkim liderima. On je visoko ocenio rezultate samita.
„Pripremljena je i usaglašena osnovna deklaracija drugog samita 'Rusija-Afrika' i niz tematskih deklaracija: o sprečavanju trke u naoružanju u svemiru, o saradnji u obezbeđivanju međunarodne informacione bezbednosti, o jačanju saradnje u borbi protiv terorizma” rekao je Putin u obraćanju.
Usvojen je i akcioni plan Foruma partnerstva „Rusija-Afrika“ za period od 2023. do 2026. godine i niz drugih dokumenata.
Pored toga, na marginama foruma i samita sklopljen je niz sporazuma, ugovora i drugih dokumenata koji se tiču različitih oblasti saradnje Rusije sa afričkim zemljama.
17:35 28.07.2023
Radni doručak predsednika Rusije Vladimira Putina sa liderima afričkih zemalja u okviru samita "Rusija-Afrika", koji je počeo pre četiri sata, traje i dalje, rekao je za Sputnjik portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
13:03 28.07.2023
Libija traži pomoć Rusije kako bi se izvele strane trupe
Predsednik predsedničkog saveta Libije Muhamed el Manfi na plenarnoj sednici samita „Rusija-Afrika“ obratio se Rusiji sa molbom da pruži pomoć kako bi se sve strane trupe izvele sa teritorije te afričke zemlje.
„Obraćamo se našim prijateljima u ruskom rukovodstvu i našim prijateljima u afričkim zemljama kako bi nam pružili pomoć da izvedemo sve strane trupe sa naše teritorije“, rekao je El Manfi na sednici, obraćajući se ruskom lideru Vladimiru Putinu.
Ruski lider je ranije rekao da je važno da se u Libiji postigne pravo nacionalno jedinstvo, kako se zemlja ne bi pretvorila u zonu za konfrontaciju trećih zemalja. On je istakao da Rusija razume koliko je taj proces složen i da će učiniti sve što od nje zavisi kako bi doprinela tome „pozitivnom pravcu saradnje svih snaga same Libije“.
12:42 28.07.2023
Sankcije protiv Rusije su sankcije protiv Afrike
Sankcije koje su uvedene protiv Rusije su zapravo uvedene protiv Afrike, izjavio je za Sputnjik član upravnog odbora Zapadnoafričke asocijacije proizvođača đubriva Malik Nang na marginama foruma „Rusija-Afrika“.
Govoreći o prehrambenom sporazumu, on je istakao da „žito nije stizalo do Afrike“.
„Jedva da je tri odsto svega što je izvezeno stiglo u Afriku, iako smo mi kontinent na kome žive skoro dve milijarde ljudi. Tako da su nas, po mom mišljenju, te sankcije zaista snažno pogodile. Zašto se blokiraju prehrambeni proizvodi koji su namenjeni Afrikancima. Zaista ne razumemo“, rekao je on.
12:41 28.07.2023
Potrebno veće prisustvo Afrike u SB UN
Moskva se zalaže za širenje predstavništva afričkih zemalja u Savetu bezbednosti (SB) i drugim strukturama UN – došlo je vreme da se ispravi „istorijska nepravda“, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Naravno, delimo želju afričkih zemalja da šire učestvuju u radu Ujedinjenih nacija, vidimo kakav aktivan stav u tom pogledu zauzima Afrička unija. Spremni smo da u praksi razmotrimo predloge za proširenje zastupljenosti afričkih struktura, Afrikanaca u celini u strukturama UN. Smatramo da je došlo vreme da se ispravi istorijska nepravda prema afričkom kontinentu“, rekao je predsednik Rusije.

Putin je ukazao na rast autoriteta afričkih regionalnih struktura, prvenstveno Afričke unije.
„Rusija je aktivno podržala inicijativu da se Afričkoj uniji obezbedi mesto u G20. To bi bilo zaista ispravna odluka, koja održava realnost i odnos snaga u savremenom svetu“, dodao je on.
12:39 28.07.2023
Kamerun: Želimo da dobijamo rusko žito
Države Afrike su zainteresovane da dobijaju rusko žito, stoga, nakon što je prehrambeni sporazum prestao da važi, potrebno je pronaći novi format kako bi se rusko žito isporučivalo u Afriku, izjavio je Mvondo Asam Onaventura, poslanik parlamenta Kameruna.
On se osvrnuo i na pitanje multipolarnosti za koje se zalaže Rusija rekavši da je „multipolarni svet – novi svet, svet koji daje garancije našoj deci, te da on predstavlja budućnost Afrike“.
12:10 28.07.2023
Neprihvatljiv monopol u oblasti finansija i tehnologija
Putin je rekao da je neprihvatljivo da bivše metropole u Africi zadrže monopol u oblasti finansija, tehnologije i hrane.
„Zaista, kolonizaciju drugih zemalja, trgovinu robljem danas svi priznaju za zločin – to je očigledno, danas se svi slažu sa tim, ali se nisu slagali kada se vodila borba za nezavisnost u Africi, nisu, mi se toga dobro sećamo“, rekao je Putin na plenarnoj sednici samita „Rusija-Afrika“.
On je dodao da nije dovoljno dobiti samo sopstvenu zastavu.
„Zadržavanje monopola nekih zemalja u oblasti finansija, tehnologije, digitalizacije, prehrambenoj sferi je neprihvatljivo, protiv toga se treba boriti. Naravno, mnogi od prisutnih znaju da SSSR i Rusija nikada nisu polazili od toga da od Afrike treba kupovati samo sirovine. Koliko je Sovjetski Savez izgradio preduzeća, elektrana, čeličana u Africi. Treba da se vratimo toj praksi, to ćemo raditi i na bilateralnoj i na međunarodnoj osnovi“, rekao je Putin.
11:30 28.07.2023
Odnosi sa Egiptom – strateške prirode
Odnosi Rusije i Egipta decenijama imaju strateški karakter – i u oblasti politike i u oblasti ekonomije, rekao je Putin.
Imamo mnogo zajedničkih projekata“, dodao je ruski lider.
11:30 28.07.2023
Plenarna sednica - samit Rusija-Afrika - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2023
RUSIJA
Putin: Afrika postaje centar moći – Rusija će doprineti razvoju afričkog kontinenta
11:22 28.07.2023
Egipatski lider: Neophodan konsenzus oko prehrambenog sporazuma
Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi obratio se na plenarnoj sednici u okviru samita „Rusija-Afrika“ i pozvao sve zemlje da postignu konsenzus po pitanju prehrambenog sporazuma kako bi se što pre rešila prehrambena kriza.
11:15 28.07.2023
Lider Centalnoafričke republike: Hvala na podršci u borbi za suverenitet
Lider Centalnoafričke republike Fosten Arkanž Tuadera zahvalio je Rusiji na podršci u borbi za suverenitet ocenivši da se odnosi njegove zemlje i Moskve nalaze na najvišem nivou.
„Želim da zahvalim Rusiji zbog njene odlučnosti po pitanju podrške Africi u njenoj borbi za suverenitet, za njena prava u skladu sa Poveljom UN. Želim da zahvalim rukovodstvu Ruske Federacije i ruskom narodu za saradnju sa Afrikom uprkos geopolitičkim komplikacijama. Naši odnosi se nalaze na najvišem nivou“, rekao je on.
11:11 28.07.2023
Putin: Rusija se borila protiv nacizma, a Afrika protiv aparthejda
Uloga Rusije u borbi protiv nacizma se zaboravlja, uprkos tome što se ona vodila u interesu celog sveta, kao i što se Afrika borila protiv aparthejda, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Rusija se borila protiv nacizma u interesu čitavog čovečanstva. Međutim, i borba Afrike za svoju nezavisnost, borba Afrike protiv aparthejda vodila se i vodi se ne samo u interesu same Afrike, već takođe u interesu čitavog čovečanstva“, rekao je Putin na plenarnoj sednici samita Rusija-Afrika.
Kako je kazao, borba Afrike protiv aparthejda dovelo je do poboljšanja odnosa u čitavom svetu, što znači da je ona usmerena na poboljšanje situacije u svetu u celini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala