- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Afrika postaje centar moći – Rusija će doprineti razvoju afričkog kontinenta

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPlenarna sednica - samit "Rusija-Afrika"
Plenarna sednica - samit Rusija-Afrika - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2023
Pratite nas
Afrički kontinent postaje centar moći, njegova politička i ekonomska uloga eksponencijalno raste i svi će morati da uzmu u obzir tu objektivnu realnost, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.
On je na plenarnoj sednici u okviru samita „Rusija-Afrika“ istakao da Rusiju i afrički kontinent vezuju bliske veze prijateljstva.
„Ideali slobode, poštovanja i suvereniteta su principi koje imaju lideri afričkih zemalja i koji su i danas važni prilikom formiranja multipolarnog sveta“, dodao je Putin.

Nestabilnost u Africi – nasleđe kolonijalizma

Situacija u mnogim regionima Afrike je nestabilna, a to je teško nasleđe kolonijalizma, politike „zavadi pa vladaj“, ocenio je Putin. On je dodao da Rusija nudi pomoć u rešavanju situacije na afričkom kontinentu i da je spremna da obučava vojsku i razmenjuje iskustvo po liniji bezbednosnih organa.
Putin je takođe saopštio da Rusija povećava isporuke poljoprivrednih proizvoda u afričke zemlje – u prvih šest meseci ove godine poslala je skoro 10 miliona tona žita, uprkos sankcijama koje ozbiljno otežavaju isporuke ruskih prehrambenih proizvoda. Prošle godine je isporučeno 11,5 miliona tona žita u afričke zemlje.
Ruski lider je naglasio i da će Rusija uvek biti odgovoran snabdevač poljoprivrednih proizvoda i to besplatno svim zemljama kojima je to potrebno. Kako je rekao, Rusija će nastaviti da doprinosi razvoju afričkog kontinenta davanjem novih trgovinskih preferencija.
On je dodao da pažnja Moskve prema Africi stalno raste, što se ogleda u planovima Rusije da poveća diplomatsko prisustvo na kontinentu. „Spremni smo da obnovimo i otvorimo nova predstavništva, kao i da povećamo broj zaposlenih u nekoliko postojećih ambasada“, rekao je ruski lider.
Rusija takođe učestvuje u naporima da se ublaži dužnički teret afričkih zemalja, stoga će izdvojiti još oko 90 miliona dolara za otpis dugova, saopštio je Putin.
Ruski lider je saopštio i da trgovina sa afričkim zemljama raste, uprkos teškim uslovima na globalnim tržištima. „Povećanju trgovinskog prometa, njegovoj diversifikaciji doprineće aktivniji prelazak na obračune u nacionalnim valutama“, ocenio je Putin.

Ne izbegavamo da razgovaramo o Ukrajini

Govoreći o ukrajinskom pitanju, Putin je rekao da Rusija ne izbegava da razgovara o toj krizi. On je istakao da Rusija poštuje planove Afrike za rešavanje sukoba u Ukrajini.
„Uzmimo, na primer, inicijativu jednog broja afričkih država za rešavanje ukrajinske krize. To je kritičan problem, ne izbegavamo da ga razmotrimo. To samo po sebi mnogo govori, jer su ranije sve posredničke misije bile monopolizovane isključivo od strane zemalja sa takozvanom razvijenom demokratijom. Sada nije tako, sada je i Afrika spremna da pomogne u rešavanju problema koji su, čini se, izvan zone njenih primarnih interesa. Poštujemo vaše inicijative i pažljivo ih razmatramo“, rekao je Putin.
Putin sa delegacijom afričkih lidera o Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2023
RUSIJA
Završen samit „Rusija-Afrika“: Rusija ceni napore Afrike da se nađe izlaz iz ukrajinske krize
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala