- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Čekajući nacionalni status: Džez festival „Nišvil" od 10. do 13. avgusta

© Tanjug / Zoran ŽestićNišvil od 10. do 13. avgusta
Nišvil od 10. do 13. avgusta - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2023
Pratite nas
Međunarodni džez festival „Nišvil“ biće održan od 10. do 13. avgusta na Niškoj tvrđavi, uz nastupe zvezdi kao što su Triki, „Asian Dub Foundation“, Teodosi Spasov, Ida Nilsen i drugi.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno delo „Nišvila" je vođa sastava „Hazari“ Dragomir Milenković Joga, dok je umetniku na harmonici Vladeti Kandiću - Bata Kandi pripala Specijalna nagrada za promociju balkanskog džeza.
Obojica će primiti priznanje na svečanosti 9. avgusta u Gradskoj kući u Nišu, dok će 10. avgusta u tandemu otvoriti „Nišvil“ zajedničkim koncertom.

Džez je prava nauka

© Tanjug / Zoran ŽestićBata Kanda
Bata Kanda - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2023
Bata Kanda
„Uvek me pitaju da li sam ja Rom ili Šumadinac. Svima odgovaram da sam ja umetnik koji je želeo da uđe u krvotok svih folklora. Zaljubljen sam i u kubansku salsu, bugarsku muziku, mnoge pravce, a harmonika je za mene uvek bila nešto sveto“, naglasio je na konferenciji za novinare Bata Kanda.
Kandić je tokom bogate karijere imao više od 2.000 koncerata širom sveta i komponovao i aranžirao veliki broj numera:
„Za mene je džez prava nauka. Nisam na muziku gledao kao na šou biznis, a možda treba i tako da se posmatra. Mene su prepoznali veliki džezeri kao Duško Gojković, Stjepko Gut, i drugi. Svi su me simpatisali, a ja nisam nikome smetao. Tokom cele karijere u mom krvotoku teku svi folklori sveta“, zaključio je Bata Kanda.
Milenković je, kako je preneo Tanjug, najavio uskoro izlazak petnaestog albuma sastava „Hazari“ pod nazivom „Sedam boja harfe“, primetivši da je malo džez kompozicija napisanih za taj instrument.

Muzičari iz čitavog sveta u Nišu

Pored Milenkovića i Bata Kande prvog dana „Nišvila“, 10. avgusta, nastupiće bugarsko-srpski bend „SPICH Project Orchestra“, „Mauro Sigura Quartet with Luca Aquino“ (Italija), „Roberto Fonseca: La Gran Diversion“ (Kuba), „Dubioza Kolektiv“ (BiH) i bend „Pulkes“ (Izrael).
Narednog dana sviraće Dušan Petrović Oktet, Kuhn Fu (Danska, Turska, Holandija, Velika Britanija), Alma Mićić bend i Gregori Hačinson (SAD, Srbija, Bugarska), bugarski umetnik Teodosi Spasov, Ida Nilsen i „The Funkbots“ (SAD, Tajland), kao i poljska grupa „Tantfreaky“.
© Tanjug / Zoran ŽestićNajavljen program 29. Nišvila
Najavljen program 29. Nišvila - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2023
Najavljen program 29. Nišvila
U subotu, 12. avgusta gostovaće Italijani „Motel Kaiju“, Bojan Cvetković Kvartet, „Brekky Boy“ (Australija), „EuroCubans“ (Kuba, Slovenija), britanski muzički kolektiv „Asian Dub Foundation“ i „Jazz Punt Big Band“ (Slovenija).
Poslednjeg dana, 13. avgusta, koncerte će održati srpski sastav „Mateja Jezdić bend“, „Austrian Syndicate“ (Austrija), Francuzi „Al-Quasar“, Tana Aleksa i Antonio Sančez (SAD), hip hop zvezda iz Velike Britanije - Triki i srpski sastav „The Best of Balkan Brass“.
Program će se odvijati na više bina, a pored koncerata, najavljeni su pozorišni festival - „Nišvil džez teatar“, koji će početi 4. avgusta, filmske projekcije, promocije knjiga i Međunarodni festival stripa i pop kulture.

Čekajući nacionalni status

Direktor „Nišvila“ Ivan Blagojević je rekao da su za slogan 29. izdanja festivala odabrali „Čekajući nacionalni status“ u želji da se ta parola promeni u susret jubilarnom 30. „Nišvilu“:
„Na putu smo da Nišvil preživi i ovu godinu nekako, u nadi da naredna bude najbolja u istoriji festivala. Još je potrebno vremena da se približimo zemljama u regionu kao što su Rumunija i Mađarska, kad su u pitanju muzički festivali poput Nišvila, da se oseti zarada od turizma. Zagreb, Pula, Bukurešt i Budimpešta pozicionirali su se kao bolji centri za svetske festivale, dovode jača imena, a mi se trudimo da imamo što bolji program i velike hedlajnere, što nije uvek izvodljivo. Većina festivala bi trebalo da bude samoodrživa, što mi se čini da nije moguće sa Nišvilom“.
Svojevrsna najava „Nišvila“ bio je i današnji nastup „Mario tria“ ispred Kulturnog centra Beograda.
Nišvil - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
KULTURA
Doviđenja, džezeri! Da li je ovo kraj kultnog Nišvila – jednog od brendova Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala