- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Doviđenja, džezeri! Da li je ovo kraj kultnog Nišvila – jednog od brendova Srbije

© Foto : NišvilNišvil
Nišvil - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Pratite nas
Dvadeset osmi po redu Nišvil festival završen je sinoć oproštajnim vatrometom. I pored velikog interesovanja kako domaće tako i strane publike, manjak novca preti da zauvek zatvori najveći srpski festival džez muzike.
Grad Niš se u proteklih 28 godina na par avgustovskih dana pretvarao u veliki festival džez muzike, sjajnih filmova, pozorišnih predstava, strip konvencija i mnogo čega drugog. Ove godine, i pored finansijskih poteškoća i loših vremenskih uslova, kroz grad je prošlo oko 100 hiljada posetilaca.
Između otvaranja koncertom grupe Earth Wind and Fire i zatvaranja festivala nastupom Yellowjackets benda uz Džulijana Marlija, posetioci su imali priliku, kao i uvek, da uživaju u raznovrsnim pratećim sadržajima, promocijama, radionicama i uličnim performansima, a održan je i tradicionalni program pod nazivom „Prijatelji Šabanu“ u kojem su različiti izvođači svirali u čast kralja ciganske muzike, Šabana Bajramovića.

Nišvil – jesmo li čuli poslednje akorde

Međutim, organizatori Nišvila istakli su kako je, po svemu sudeći, ovogodišnje festivalsko okupljanje bilo poslednje ove vrste, budući da nisu više u stanju gradu Nišu i Srbiji isporučiti dosadašnji sadržaj i koncept festivala.
Festival ne može raditi sa ovako skromnim sredstvima, a u međuvremenu je sve i poskupelo. Došli smo do situacije da prenosimo dugove u narednu godinu evo već drugi put. Ne želimo da izgubimo brend koji smo stvorili, tako da ćemo pokušati svim silama da ga zaštitimo, makar u nekoj drugoj zemlji, izjavio je za Sputnjik direktor Nišvil festivala, Ivan Blagojević.

Grad skratio podršku

Iako je sam grad Niš najznačajniji partner festivala, podrška koju dobijaju višestruko je manja od one koja se izdvaja za slične festivale, muzičke, filmske i pozorišne. U protekle tri godine finansiranje Nišvila drastično je smanjeno, a iznos umanjen u odnosu na onaj predviđen ugovorom pre korone, tako da sada tehničko opremanje ovog kulturnog događaja iznosi više nego što mu grad pruža.
Mi smo prinuđeni da idemo na konkurse, nažalost. Posle 28 godina mi nismo uspeli da se izborimo, kao Egzit, da budemo bar kod jednog ministarstva u budžetu. Govorimo o Ministarstvu turizma, gde je Egzit jedini predviđen sa 35 miliona dinara, dok ostali idu na konkurse. Međutim, ove godine na konkursu mi smo dobili dva miliona, a Guča i Lav fest po sedam miliona. Smatramo da smo i tu oštećeni. Od Ministarstva kulture podrška je trećina podrške filmskim festivalima, pozorišnim festivalima, iako mi koštamo duplo više nego svi oni zajedno, i Kustendorf i Palić i Bitef, rekao je Blagojević.

Nemoguć opstanak od ulaznica

Blagojević takođe ističe da je za festival ranga koji uživa Nišvil nemoguće komercijalno funkcionisanje budući da je finansiranje isključivo od ulaznica neodrživo. Iz ovog razloga organizatori su prinuđeni da razmatraju sve moguće opcije, pa i izmeštanje samog događaja van Srbije.
Imamo ponude još od proleća ove godine, kao i neke predugovore, ali ćemo sačekati decembar mesec i usvajanje budžeta da vidimo šta ćemo raditi. Bilo bi zaista šteta ne dovući se bar do 30. Nišvila, ali to nepostojanje ambicije, sečenje grane na kojoj se sedi od strane odbornika Skupštine grada Niša koji su glasali da nam se drastično smanji budžet, ne razumem. Pritom se medijima daje tri i po puta više da izveštavaju o nama, a da ne govorimo o nekim drugim segmentima gde se nerezonski troši novac, zaključuje Blagojević.

Ima i dobrih strana…

Sa druge strane, mišljenje Velibora Petkovića, voditelja zvaničnog programa festivala, optimistično je. Po rečima Petkovića, finansijske poteškoće dovele su i do jednog pozitivnog aspekta, a to je pružanje šanse izvanrednim a manje poznatim sastavima i orkestrima koji najverovatnije ne bi ni došli do izražaja da je bilo više novca.
© Foto : Nišvil promo „Stone Raiders“ sa Darilom Džounsom
 „Stone Raiders“ sa Darilom Džounsom - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
„Stone Raiders“ sa Darilom Džounsom
Taj minimalizam je doprineo da mi sada slušamo izuzetnu muziku i da možda bude više džeza nego što bi inače bilo. Ovo jeste Nišvil džez festival ali na neki način on pokušava da obuhvati sve ono što ima bar primese džeza. Dakle, ove godine je bilo više kvalitetnog džeza, onog koji vole njegovi ortodoksni ljubitelji.
Po pitanju budućeg održavanja samog festivala, Petković je takođe optimističan i naglašava kako ne sumnja u ostanak i opstanak Nišvila u Nišu.
Verujem da će se nebo iznad Niša razvedriti i da će Nišvil opstati u Nišu. Iako direktor Ivan Blagojević nije optimista, s obzirom na tešku finansijsku situaciju, ja lično verujem da grad Niš i nadležna ministarstva neće dozvoliti da se Nišvil preseli u Sofiju ili negde drugde, jer jednostavno to nije to. 03:18 03:31 Nišvil je specifičnost Niša, sam naziv su dali ljudi koji ovde žive. 03:39 03:57 Ja sam optimista, mislim da će festival možda morati da sreže neke druge programe, budući da se mnogo proširio, ali sam optimista da će Nišvil i dalje biti održavan u Nišu, zaključio je Petković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala