Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pet tema: Novi zahtev EU Beogradu i Prištini

© AP Photo / Frederic SierakowskiDijalog Beograda i Prištine u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
Pratite nas
Evropska unija zatražila je od Beograda i Prištine dodatne komentare u vezi sa pet tema o kojima se razgovaralo na nedavnim sastancima u Briselu.
Reč je o mapi puta ka normalizaciji odnosa, energetici, primeni Deklaracije o nestalim licima, smirivanju situacije na severu Kosova i Metohije, kao i trgovinskim pitanjima, objavili su prištinski mediji.
Uprkos insistiranju privremene vlade u Prištini da je ispunila neophodne korake za deeskalaciju na severu, EU je poručila da očekuje ispunjenje njihovih zahteva bez odlaganja.
Zvaničnici EU rekli su da čekaju komentare Prištine i Beograda u vezi sa pet pitanja o kojima je razgovarano prošle nedelje, a o kojima nije bilo dogovora između strana.
Portparol EU je sastanke ocenio kao teške.
„To uključuje sprovođenje novog Sporazuma o putu normalizacije odnosa, energetiku, sprovođenje Deklaracije o nestalim licima, deeskalaciju situacije na severu Kosova i organizovanje vanrednih izbora, kao i trgovinska pitanja. Sastanci su bili teški i sveobuhvatni i nisu doneli trenutni napredak. Međutim, od stranaka je zatraženo da razmisle o sastancima i daju povratne informacije o tačkama dnevnog reda. Diskusije će se nastaviti, a fasilitator EU će sazvati nove sastanke u narednom periodu“, navodi se u odgovoru EU prištinskim medijima.
Na prošlonedeljnom sastanku u Briselu nije bilo dogovora ni o jednoj temi o kojoj se razgovaralo, dok su najveće razlike u pogledu redosleda dogovora.
Zvaničnici privremene prištinske vlade su čak kritikovali specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da je jednostran u procesu, gurajući samo zahteve Beograda.
Glavni zahtev i dalje ostaje formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, ali za Prištinu, Zajednica ne može imati prednost u odnosu na druge tačke sporazuma.
Član 7 predloga EU bavi se „samoupravljanjem“ srpske zajednice, što znači Zajednica opština sa srpskom većinom.
Prema aneksu dogovorenom u Ohridu, „Kosovo odmah počinje pregovore u okviru dijaloga uz posredovanje EU kako bi stvorio specifične aranžmane i garancije za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa prethodnim relevantnim sporazumima u dijalogu, kako je to definisala EU koja pomaže“.
Na poslednjem sastanku, prištinska strana je iznela komentare u vezi sa potrebom da Zajednička komisija ostane u predviđenom okviru i u Osnovnom sporazumu, što znači komisiju koja se bavi samo praćenjem implementacije sporazuma i nema pravna ovlašćenja.
Pored obaveza za sprovođenje sporazuma u EU, ponovljen je zahtev da se strane uzdrže od akcija koje bi mogle da povrate tenzije na severu.
„EU očekuje da obe strane ispune svoje obaveze u dijalogu i zahteve EU za deeskalacijom bez daljeg odlaganja, da se konstruktivno angažuju u procesu i da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije“, rekli su u EU.
Iako su prištinske vlasti povukle specijalne jedinice iz opštinskih objekata na severu u obimu od 25 odsto, i pristale na održavanje novih izbora na severu posle leta, EU nije ukinula kaznene mere i pored očekivanja privremenih kosovskih vlasti. Zvaničnici u Briselu nisu odgovorili na pitanja prištinskih medija da li razmišljaju o ukidanju sankcionih mera, prenosi Kosovo onlajn.
Lokalni izbori na severu KiM koje Srbi bojkotuju - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
SRBIJA
Nova velika prevara Prištine: Oni bi izbore ali pod antisrpskim uslovima
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
SRBIJA
Kad se vrate preplanuli optužiće Srbe: EU birokrate na brčkanju dok naš narod hapse i proganjaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala