- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Đukić Dejanović: Negovanje jezika znači jačanje nacionalne strukture

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović
Ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
Pratite nas
Ministar prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović danas je na otvaranju Obuke za nastavnike koji se upućuju na rad u dopunske škole u inostranstvu istakla da negovanje jezika i pisma znači jačanje nacionalne strukture svakog čoveka i želju za pripadnošću domovini.
„Učitelji će na srpskom jeziku učiti kako to obrazovanje i vaspitanje može biti temelj jačanja ljubavi prema državi i koliko nacionalno biće svakog vašeg učenika može doći do jednog višeg nivoa, jer negovanje jezika i pisma znači jačanje nacionalne strukture svakog čoveka i želju za pripadnošću domovini“, rekla je Đukić Dejanovićeva.
Dodala je da će nastavnici raditi jedan izvanredan posao kao i da to što ministarstvo prosvete organizuje ovakve seminare će biti i u budućnosti, budući da nastavnici odlaze u veliki broj zemalja.
„Iskustva iz prošle godine kažu da je blizu osam hiljada učenika učilo šta to znači obrazovati se i kako se vaspitati na srpskom jeziku“, rekla je ministar prosvete Srbije.
Đukić Dejanovićeva je rekla da je u prošloj godini 7.957 učenika na 447 grupa bilo edukovano u 18 zemalja, kao i da je jedna od zemalja Novi Zeland i dodala da će sledeće godine grupe biti formirane i u SAD.
„Znam koliko je važna metodologija rada, ali isto znam koliko je važna i vaša kreativnost i koliko je važno da spajate teoriju sa praksom i praktičnom znanjima i umećima. Uverena sam da ćete na današnjem seminaru napraviti korak dalje u ostvarenju svojih profesionalnih ciljeva", rekla je ona.

Dačić: Izvođenje nastave srpskog jezika u inostranstvu je zahtevna dužnost

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao da izvođenje nastave srpskog jezika u inostranstvu predstavlja zahtevnu dužnost koju Srbija ima prema sugrađanima koji žive i rade van zemlje.
Dačić je čestitao nastavnicima koji su pristali da učestvuju u „plemenitoj misiji očuvanja veza naših iseljenika sa maticom“.
„Vaš poziv je za najveće poštovanje, kao i vaša želja da nastavu držite našim iseljenicima“, rekao je Dačić.
Očuvanje, jačanje i ostvarivanje veza između Srba iz dijaspore i regiona sa matičnom državom jedan je od strateških ciljeva Srbije, koji je, kako je podsetio, zasnovan na odredbama Ustava naše zemlje.
„Nastava na srpskom jeziku danas se sprovodi u 19 zemalja, svuda gde žive i rade naši ljudi i što je još važnije, nastavu na maternjem jeziku pohađa 8000 naše dece“, rekao je Dačić.
Dodao je da će biti pokrenuta i akcija „Uzmi srpski pasoš“ koja će imati za cilj da pozove srpsko stanovništvo koje živi van Srbije da dobije srpski pasoš kao i da sa pasošem dobiju i srpsko državljanstvo.
Obuka za nastavnike koji se upućuju na rad u inostranstvu, a koju organizuje Ministarstvo, održava se danas i sutra u Beogradu.
Reč je o sistemskoj obuci, nastaloj na osnovu obrazovnih zahteva, potreba i programskih aktivnosti koje obuhvataju unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu, a obuku realizuju stručnjaci iz akademske zajednice, obrazovne prakse, Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.
Ministarstvo prosvete će uputiti 25 redovnih nastavnika u Nemačku, Švajcarsku, Italiju, Francusku, Grčku, Norvešku i Sjedinjene Američke Države, kako bi realizovali obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu u narednoj školskoj godini.
Za 20 redovnih i 59 honorarnih nastavnika ministarstvo je produžilo angažovanje radi ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu na srpskom jeziku u školskoj 2023/2024. godini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala