- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova optužila Unesko da potpomaže terorističke aktivnosti kijevskog režima

© AP Photo / Michel EulerUnesko
Unesko - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
Pratite nas
Sekretarijat Uneska potpomaže i prikriva terorističke aktivnosti kijevskog režima, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Odluka da se centar Odese uvrsti na listu svetske baštine Uneska, doneta na brzinu i kršeći pravne procedure i sve propise imala je samo jedan cilj – da se mehanizmima Uneska prikrije vojna aktivnost kijevskog režima na teritoriji tog grada. To je tako i mi optužujemo sekretarijat Uneska da potpomaže terorističku aktivnost kijevskog režima“, rekla je Zaharova.
Po njenim rečima, tu se teško može govoriti o brizi za kulturne objekte.
Zaharova je dodala da je generalni direktor Uneska Odri Azule prekoračila ovlašćenja optužujući Rusiju za navodne napade na istorijski centar Odese

„Sa velikim čuđenjem smo videli saopštenje za javnost, objavljeno na sajtu Uneska, u kome se govori o 'osudi ruskih napada na tampon zonu objekta svetske baštine – istorijski centar Odese'. Generalni direktor Uneska, gospođa Azule, državljanka Francuske, ponovo je prekoračila svoja ovlašćenja proglašavajući Rusiju krivom za, kako je rekla, napade, agresiju i namerno uništavanje kulturnih objekata“, kazala je Zaharova.

Ona je upitala gde su Azule, njen sekretarijat i prethodnici bili 10 godina pre ovoga.
„Ništa nisu primećivali, ništa nisu videli u Ukrajini? Koliko bismo mogli da nabrajamo, koliko je spomenika uništeno i nastavlja da se uništava? Odlučno odbacujemo insinuacije da naša zemlja navodno krši Konvenciju iz 1954. godine o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba s obzirom na brojne potvrđene slučajeve da Oružane snage Ukrajine koriste kulturne i obrazovne ustanove za raspoređivanje vojske, vojne tehnike i municije“, dodala je Zaharova.
Ona je posavetovala Azule da porazgovara sa stalnim predstavnikom Ukrajine u Unesku i da mu kao primer navede „citat njegove Vlade koje se ponosi time što raspoređuje borbenu tehniku u civilnoj infrastrukturi na teritoriji Ukrajine“.
Zaharova je podsetila da su ciljevi napada Ministarstva odbrane Rusije isključivo objekti vojne infrastrukture.
„U slučaju Odese izveden je napad visoko preciznim oružjem na mesta gde su pripremani teroristički napadi protiv Rusije sa bespilotnim plovilima pomoću kojih je, konkretno, izvedena eksplozija na Krimskom mostu 17. jula“, zaključila je ona.
Ranije je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio da su Rusi u nedelju uveče napali bogomolje i zgrade u Odesi koje su pod zaštitom Uneska.
Unesko je saopštio da je u tampon zoni svetske baštine u ukrajinskom gradu Lavovu došlo do eksplozije koju je ova organizacija okarakterisala kao „napad“.
Ruska vojska je saopštila da je izvela napad na objekte u području Odese u kojima se spremao teroristički napad na Rusiju bespilotnim plovilima. Kako je navela ruska vojska, uzimajući u obzir video-snimke iz crkve Preobraženja Gospodnjeg koje su objavili meštani, najverovatniji uzrok njenog razaranja je pad ukrajinske protivvazdušne rakete.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
RUSIJA
Zaharova: Saopštenje Uneska o eksploziji u Lavovu pristrasno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala