- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska misija u UN: Britansko predsedavanje Savetom bezbednosti ─ sramota

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
Pratite nas
Predsedavanje Velike Britanije Savetom bezbednosti UN je sramota, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.
„To je sramota. Zaista je sramota“, rekao je Poljanski novinarima nakon što London nije dozvolio da se na sednici Saveta bezbednosti o progonu Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) sasluša govornik kojeg je predložila Rusija.
„Bila je sramota i pre godinu dana. Predsedavajući Saveta bezbednosti UN treba da bude neutralan, da usmerava napore Saveta bezbednosti da se razgovara o određenim pitanjima. On ne treba da unapređuje svoju agendu“, rekao je on.
Poljanski je podsetio da je upravo tako delovala Rusija tokom svog predsedavanja Savetom bezbednosti.
„Ali, nažalost, Britanija je već u nekoliko slučajeva pokazala da su im interesi NATO-a i zapadnih zemalja važniji od njihove pozicije predsedavajućeg. Ovo danas je upravo otvoren primer za to. Ne znam šta se desilo sa britanskom diplomatijom, ali to definitivno nije dobrodošlo“, zaključio je on.
Rusija je prethodno odbila da učestvuje na sednici SB UN o prehrambenom sporazumu koju su inicirale zapadne zemlje nakon što je London na sednici posvećenoj progonima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve blokirao obraćanje izvestioca kojeg je tražila Rusija.
Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.
Sedište Organizacije Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
RUSIJA
Ruska misija u UN: Nećemo učestvovati na sednici SB UN u znak protesta zbog ponašanja Britanije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala