- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska misija u UN: Nećemo učestvovati na sednici SB UN u znak protesta zbog ponašanja Britanije

© Sputnik / Džina MunSedište Organizacije Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Organizacije Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
Pratite nas
Rusija je odbila da učestvuje na sednici SB UN o prehrambenom sporazumu koju su inicirale zapadne zemlje nakon što je London na sednici posvećenoj progonima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve blokirao obraćanje izvestioca kojeg je tražila Rusija.
"U znak protesta protiv pokušaja Velike Britanije da spreči našeg izvestioca da učestvuje na sednici SB UN, iako je on potpuno u skladu sa pravilima 39 privremenih procedura Saveta bezbednosti, odnosno kompetentan je po tom pitanju, neće učestvovati na sednici koja je posle naše", rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski.
Prvobitno je bilo planirano da ujutru, po lokalnom vremenu, bude sednica na temu UPC a Rusija je tražila da se pored predstavnika UN, obrati i arhiepiskop Gedeon iz UPC, koji je u Ukrajini, kako je naveo Poljanski. izložen progonu zbog političkih i verskih stavova.
Predstavnici Britanije danas su rekli da zbog nedovoljno vremena Rusija može da ima jednog govornika a da se izlaganje drugog dostavi u pisanoj formi.
London je u međuvremenu saopštio da će posle toga biti održana sednica o prehrambenom sporazumu.
Ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli je rekao da će Britanija izneti stav da bi Rusija mogla da bude pretnja civilnim brodovima u Crnom moru s ciljem da spreči izvoz hrane iz Ukrajine.
"Ujedinjeno Kraljevstvo polazi od toga da Rusija može da proširi akcije sprečavanja izvoza hrane iz Ukrajine tako što će ciljati civilne brodove u Crnom moru. Obratićemo pažnju na to uznemirujuće ponašanje u Savetu bezbednosti UN", naveo je juče on i ponovo pozvao Moskvu da počne ponovo da primenjuje prehrambeni sporazum.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
RUSIJA
Peskov otkrio šta je Gutereš pisao Putinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala