- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin na sastanku sa predsednicom banke BRIKS-a: Radimo u međusobnom interesu

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaPredsednica Nove razvojne banke BRIKS-a Dilma Rusef i predsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednica Nove razvojne banke BRIKS-a Dilma Rusef i predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
Pratite nas
Prijateljstvo zemalja BRIKS-a nije usmereno ni protiv koga, već one rade u uzajamnom interesu, a to se odnosi i na finansijska pitanja, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa direktorom nove Razvojne banke asocijacije Dilmom Rusef.
Putin je dodao i da se obračuni u nacionalnim valutama između zemalja BRIKS-a proširuju, a nova Razvojna banka bi po tom pitanju mogla da igra svoju ulogu.
„Znamo da postoji pitanje likvidnosti banke, postoje neke ideje... Odnosi među našim zemljama BRIKS-a razvijaju se u nacionalnim valutama, povećavaju se obračuni. Čini mi se da bi i banka mogla da igra ulogu u razvoju pravca zajedničkog rada“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, dolar se u svetskim finansijama koristi kao instrument političke borbe.
Putin je ukazao i na značaj razvoja ove finansijske institucije BRIKS-a.
„U današnjim uslovima to nije lako uraditi, s obzirom na ono što se dešava u svetskim finansijama i korišćenje dolara kao instrumenta političke borbe“, rekao je Putin.

Nema prepreka za transakcije u nacionalnim valutama

Rusef je, sa svoje strane, izjavila da ne postoje prepreke za prelazak zemalja u razvoju na spoljnu trgovinu u nacionalnim valutama.
„Ne postoje prepreke da zemlje u razvoju svoje spoljnotrgovinske operacije obavljaju u nacionalnim valutama“, primetila je ona.
Prema njenim rečima, banka „mora da igra važnu ulogu u formiranju multipolarnog sveta“, a za to mora da bude postavljena da prikuplja sredstva na tržištima partnerskih zemalja.
BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Brojne druge zemlje nameravaju da se pridruže ovom ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Iran i, prema kineskom Ministarstvu spoljnih poslova, Indonezija, Turska, Saudijska Arabija i Egipat. Ove godine predsedavajuća je Južnoafrička Republika, a predsedavanje udruženjem 2024. godine prelazi na Rusiju.
Logo BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
RUSIJA
Zlato BRIKS-a drma dolar i temelje američke hegemonije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala