- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zlato BRIKS-a drma dolar i temelje američke hegemonije

© Fotohost-agentstvo brics-russia2020.ru / Uđi u bazu fotografijaLogo BRIKS-a
Logo BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
Zemlje BRIKS-a će pokušati da zaštite svoju trgovinu od potencijalnih američkih sankcija kroz stvaranje nove, zajedničke valute, koja će biti obezbeđena zlatom. To bi, po oceni eksperta, moglo da uzdrma dolar, a sa njim i temelje američke hegemonije.
Ako je verovati zapadnim medijima, stvaranje zajedničke valute biće i jedna od tema samita BRIKS-a, koji će se održati u Južnoj Africi od 22. do 24. avgusta.
Ako stvore zajedničku valutu zemlje BRIKS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika - ubrzaće dedolarizaciju. Ova grupa od pet zemaljačini više od 40 odsto svetske populacije, skoro četvrtinu svetskog BDP-a i 18 odsto trgovine na planeti. To je, po oceni stručnjaka, dovoljno imaju monetarne ambicije koje su usmerene na zaštitu multipolarnog sveta u kome neće dominirati Sjedinjene Američke Države, a dominacija zapadnih zemalja time će postati stvar prošlosti.
Ruski ekspert Aleksej Zudin ocenjuje da bi stvaranje nove valute na platformi BRIKS-a bio važan pokazatelj namere zemalja BRIKS-a da se postepeno udaljavaju od upotrebe dolara.
„Nailazio sam na prilično skeptične ocene o mogućnosti takvog koraka u bližoj budućnosti, ali ovde je, čini mi se, važno nešto drugo – pravac udaljavanja od dolara. Štaviše, kako je nedavno predsednik Rusije objasnio - niko namerno ne napušta dolar, a zapravo od drugenj zemlje od dolara odbija američka politika, koja gakoristi kao oružje“, kaže Zudin.
Prema njegovim rečima, kada se pojavi bezbednosna pretnja, države će, koliko god to mogu, početi da traže načine da se postepeno udalje od dolara.
„Razgovor o uvođenju nove valute zemalja BRIKS-a važan je pokazatelj tog procesa“, podvukao je ekspert.
To je, kako ističe, ne samo ekonomski, nego i važan politički korak.
Uloga dolara u globalnoj ekonomiji, uloga engleskog jezika u međunarodnoj komunikaciji su intrumenti i pokazatelji očuvanja američke hegemonije. Ali, uloga tih instrumenata slabi zajedno sa slabljenjem američke hegemonije“, ocenio je Zudin.
CC0 / Pexels/Karolina Grabowska / Po oceni eksperata, dedolarizacija koju predlaže BRIKS-a pomoći će da svetski poredak bude pravedniji i ograničiće sposobnost Vašingtona da uvodi sankcije kako mu se prohte
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Po oceni eksperata, dedolarizacija koju predlaže BRIKS-a pomoći će da svetski poredak bude pravedniji i ograničiće sposobnost Vašingtona da uvodi sankcije kako mu se prohte

Zaobilaženje dolara i povratak zlatu

Danas je zaobilaženje dolara postalo globalna pojava. Tokom prošle godine Rusija, Kina i Brazil prešli su na širu upotrebu nacionalnih valuta, mada se globalno i dalje više od 80 odsto međunarodnih transakcija obavlja u američkim dolarima. Irak, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati aktivno istražuju alternative dolaru.
Mnoge centralne banke nastoje da većinu svojih deviznih rezervi prebace sa dolara na zlato. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, 59 osto svetskih rezervi centralne banke je u dolarima, 20 odsto u evrima i samo 5 odsto u juanima.
„Povratak zlatu, uz sve izgovore koji se po ovom pitanju javljaju, mogao bi, verovatno, da preda procesu međunarodne razmene veću stabilnost. Naravno, ništa ne treba preuveličavati, ali kod nas postoje ti instrumenti povećavanja pouzdanosti među kojima je i zlato. Kako pokazuje praksa, čim se stvara veća neizvesnost povećava se tražnja za zlatom. Tako da je zlato u određenoj meri u stanju da odigra pozitivnu ulogu“, ocenio je Zudin.
Ruske vlasti su ranije podržavale različite ideje oko stvaranja nove valute za zemlje BRIKS-a. Na primer, kao jedna od varijanti pominje se da bi države mogle da stvore novu valutu koja će biti obezbeđena ne zlatom, već drugim resursima, uključujući i retke zemne metale.

BRIKS umoran od ucena Vašingtona

Pitanje jedinstvene valute BRIKS-a je srednjoročne, pa čak i dugoročne prirode, ocenjuju stručnjaci, napominjući da se trenutno međusobna trgovina zemalja članica sve više zasniva na nacionalnim valutama, ali traže se i alternative.
„Kriptovaluta se niko ne odriče i interesovanje ka zlatu raste. U suštini, traga se po širokom frontu da bi se obezbedila zaštita od dolara. Potrebno je makar delimično zameniti dolar. Mislim da će se ta potraga nastaviti…“, kaže Zudin.
Ruski eksperti ističu da su zemlje BRIKS-a umorne od manipulacija i ucena Vašingtona, koji koriste dolar kao instrument pritiska.
Drugim rečima, situacija od februara prošle godine jasno pokazuje da dolar postaje toksična valuta, s obzirom na to da SAD koriste dolar kao sankcioni pritisak.
Po oceni eksperata, dedolarizacija koju predlaže BRIKS-a pomoći će da svetski poredak bude pravedniji i ograničiće sposobnost Vašingtona da uvodi sankcije kako mu se prohte.
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2023
SVET
Zašto Makron želi da bude prvi lider Zapada u BRIKS-u koji postaje sve moćniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala