- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Veliki skandal na Cetinju: Skaredan performans povodom rođenja Njegoša – zaplesaće i Severina

© Foto : Youtube/Severina/PrintscreenSeverina Vučković
Severina Vučković - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
Pratite nas
Performans koji se večeras održava povodom 210 godina od rođenja Njegoša u dvorištu cetinjske Biljarde, a na kome će kao plesačica nastupiti Severina Vučković, prema mišljenju profesora Sava Markovića, rektora Univerziteta Mediteran je skandalozan i skaredan.
„Performans koji će se večeras održati u Biljardi, a na kome nastupaju tri umjetnika, dva državna, i pjevačica Severina, povodom 210 godina Njegoševog rođenja, najvećeg srpskog pjesnika, može da iznenadi samo one neupućene ili neobaviještene. U poremećenom svijetu vrijednosti, kakav je naš, gdje je kič postao umjetnost, a tradicionalne umjetničke vrijednosti srozane na nivo sluškinje vladajuće garniture, ovakav odnos prema najvećem srpskom pjesniku Njegošu, ne treba nikoga da iznenadi“, kaže Marković za Sputnjik.
On se pita „šta drugo očekivati od troje takozvanih umjetnika, od kojih su dvoje državni, a treća Severina koja će da pleše na performansu“.
„To ne samo da je skaredno, to je skandalozno. To je najveća uvreda Njegoša od kada su počeli da jurišaju na njega, proglašavajući ga za genocidnog pjesnika, da je mrzitelj ovog ili onog naroda, što naravno ne stoji“, dodaje Marković.
Njegoševo djelo, kaže naš sagovornik, ima univerzalne vrijednosti, koje nadmašuju granice Crne Gore, i njemu je vasiona pretijesna.
„Takvo tumačenja Njegoša dovelo je do ovakvih performansa, koji predstavljaju uvredu, ne samo Njegoša, već i čitavog naroda u Crnoj Gori. Dovoditi Njegoša na nivo supkulture više je nego skandalozno. Takav odnos prema Njegošu ne zaslužuje ni komentar i ti nazovi umjetnici su samo dostojni prezira“, komentarisao je Marković za Sputnjik.

To bi moglo na kruzeru, a ne na Cetinju

Milutin Mićović, knjževnik, njegošolog, oštro je reagovao na vijest da će se večeras, u dvorištu Biljarde na Cetinju, održati autorski projekat crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića, povodom 210 godina Njegoševog rođenja, na kome će stihove govoriti glumac Slobodan Marunović , a nastupiće i hrvatska pjevačica Severina Vučković.
© Sputnik / SputnjikNjegoševa statua u mauzoleju na Lovćenu
Njegoševa statua u mauzoleju na Lovćenu - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
Njegoševa statua u mauzoleju na Lovćenu
„Da se taj performans izvodi negdje na kotorskoj rivi za turiste s kruzera, reklo bi se za te autore - rade nešto da se ljebom rane. Ali, da se to izvodi u Biljardi, gdje je Njegoš pisao „Luču“ i „Gorski vijenac“ i mučio muke s Crnom Gorom i okupatorima, otvorena je blasfemija. Autor tog performansa, Dimitrije Popović, je Crnogorac u svoj svojoj visokokotirnoj umjetnosti. Opčinjen je visokim temama, posebno hrišćanskim martirstvom, ali na tim slikama ne nazire nigdje ni odsjaj Njegoševe „iskre besamrtne“. Zato on može taj blasfemični performans da smješta u Biljardi, s hrvatskom folk pjevačicom Severinom V. koja širi narkozu tjelesne sablazni. (Možda je to za njega „vila, lakim krokom koja leti“?)“, kaže Mićović.
On dodaje da je „taj performans i simptom novocrnogoraca i njihove ideologije“.
„Oni ne podnose ni sopstveno porijeklo, a kamoli njegoševu duhovnu uzvišenost i martirstvo kosovskih Crnogoraca-Srba. Njihovo je samo ono što mogu da obore na zemlju, u „smrtnu prašinu“, - pa onda svojski da se provesele“, istakao je Mićović, u izjavi za Sputnjik.
Autorski projekat crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića tokom kojeg će biti predstavljena grafička mapa „Oreol mikrokozma“ i performans „Noć skuplja vijeka“ biće održan večeras na Cetinju. Pomenuti performans će se održati u Biljardi, u izvedbi crnogorskog glumca Slobodana Marunovića i hrvatske pop pjevačice Severine Vučković.
Angažman Dimitrija Popovića i Severine Vučković poklon je gradu Cetinju, tačnije biće realizovan bez finansijske nadoknade.
Događaj se organizuje povodom 210 godina Njegoševog rođenja, kazala je koordinatorka projekta Isidora Kovačević navodeći da će Dimitrije Popović pokloniti Narodnom muzeju Crne Gore umjetničku zbirku od 10 radova.
Spomenik Petru Petroviću Njegošu - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
REGION
I nova bruka trajaće dovijeka: Ko to udara na Njegoša u Nikšiću
Petar II Petrović Njegoš - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
KULTURA
Nevo, rijeko, ogledalo ljudskosti: Kako je Njegoš ljubav prema Rusiji pretakao u stihove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala