- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

I nova bruka trajaće dovijeka: Ko to udara na Njegoša u Nikšiću

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpomenik Petru Petroviću Njegošu
Spomenik Petru Petroviću Njegošu - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Pratite nas
Povodom reakcija Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) i PEN centra na vijest da će se u Nikšiću podići spomenik Petru II Petroviću, njegošolog i književnik Milutin Mićović kaže za Sputnjik da je prirodno da spomenik Njegošu postoji svuda gdje se govori srpskim jezikom.
“Crnogorska plemena ne bi trebalo da se boje da će im neko oteti Njegoša. Treba da ga uče napamet, ali da čitaju kako je napisano. Njegoš je iznikao „iz grmerna malenoga“, ali se duhom podigao do neba i obuhvatio srpsku istoriju i sveslovensku, a i svečovječansku misao. Prirodno je da spomenik Njegošu postoji svuda gdje se govori srpskim jezikom, ali nije normalno da ne postoji na njegovom Cetinju. A to što su mu Crnogorci porušili spomenik, Kapelu na Lovćenu, koju je on za života podigao, u kojoj su bila upisana najviša značenja lučonosne Crne Gore, crnogorska je katastrofa ispod koje se čuju i ovi nemušti glasovi o „posrbljavanju“ Njegoša.
No, kaže naš sagovornik, kako je sve složeno, i često nedogledno, što se tiče Njegoša, najviše čude crnogorski inovjerci i bezvjerci, što hoće da „čuvaju“ Njegoša u svom „kulturnom“ rezervatu:
“Da li je to neka nostalgija za svojim prvim imenom i smislom, ili ograničenje i sniženje Njegoša samo na ono koliko oni mogu razumjeti, ili je to samo primitivni interes političkih grupa, kojima nikad dosta čerečenja Njegoša i svakog dubljeg smisla”, poručuje Mićović za Sputnjik.
On podsjeća da je Njegoš Gorski vijenac posvetio Karađorđu besmrtnome, Luču mikrokozmu Simi Milutinoviću, Ogledalo srpsko, Aleksandru Puškinu, a Miloša Obilića postavio u „plamene vrste“ među najviše vitezove, „koji žive dokle sunce grije“. A na korice svog djela dodao – „srpski pišem i zborim...“.
“Pravo reći, čim počnu nešto da naglabaju o Njegošu ovi iz ultranacionalnih nevladinih organizacija i partija, sramote se, ali oni ni to ne mogu da vide”, poručuje Mićović.

Šta poručuju iz FCJK i PEN centra

Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorski PEN centar osudili su navode iz obrazloženja lokalnog nikšićkog parlamenta povodom podizanja spomenika Petru II Petroviću-Njegošu u kojemu se Njegoš i njegova djela tretiraju kao dio srpske književnosti.
"Takođe, izražavamo čuđenje i razočaranost potezom suverenističkih odbornika koji su glasajući za podizanje spomenika Njegošu u Nikšiću zapravo glasali i za obrazloženje. Čini se da postizborne kombinacije utiču na suverenističke stranke da prećutno prelaze preko asimilacije Crnogoraca i aproprijacije crnogorske kulturne baštine kako ne bi uzburkali medijske platforme i pendrek kružoke koji su od identitetskih pitanja pod krinkom "pomirenja" stvorili bauka”, navodi se u reagovanju FCJK i PEN-a.
U trenutnoj crnogorskoj stvarnosti koja je politikom vlasti nabaždarena na srpski mod "pomirenje", kažu dalje, predstavlja zapravo mirenje s činjenicom da se svakoga dana, dio po dio, od Crne Gore otkida njena kulturna baština.
“Njegoš nije srpski pjesnik niti se za života svrstavao u srpske pisce. Njegoš je crnogorski vladar i pisac te kao takav dio crnogorske književne i kulturne baštine…”.
Zato, poručuju suverenističkim odbornicima da ne pospješuju napore gradonačelnika Nikšića Marka Kovačevića koji “grad pod Trebjesom pretvara u dio Republike Srpske”.
"Pomirenje", kažu između ostalog autori skandaloznog saopštenja iz FCJK i PEN centra, predstavlja zapravo mirenje s činjenicom da se svakoga dana od Crne Gore otkida njena kulturna baština.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala