- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Raste raskol u pravoslavlju: Ruska crkva protiv primata Vaseljenske patrijaršije

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaCarigradski patrijarh Vartolomej
Carigradski patrijarh Vartolomej - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
Pratite nas
Ruska pravoslavna crkva ne slaže se sa Carigradskom patrijaršijom u principijelnim bogoslovskim pitanjima, konkretno, po pitanju prvenstva u Vaseljenskoj crkvi, rekao je za Sputnjik predsednik Sinodalne biblijsko-bogoslovske komisije, mitropolit budimpeštanski i mađarski Ilarion.
Arhijerejski sabor Rusije 19. jula je odobrio dokument Sinodalne biblijsko-bogoslovske komisije „O iskrivljivanju pravoslavnog učenja o crkvi u Carigradskoj patrijaršiji“ i predalo ga je na odobrenje Sinodu RPC. U njemu se navodi da su pretenzije Carigradske patrijaršije na primat časti i vlasti među pomesnim pravoslavnim crkvama nezakonite.
Po rečima Ilariona, kršenja koja se pominju u dokumentu tiču se kanonskog poretka i dovela su do raskola u svetskom pravoslavlju.
„Ne slažemo se u pitanjima principijelnog karaktera. Na primer, kada carigradski teolozi predstavljaju carigradskog patrijarha (vaseljenskog) kao poglavara Vaseljenske crkve, mi ističemo da u Pravoslavnoj crkvi nikada nije postojao takav zajednički poglavar“, rekao je mitropolit Ilarion za Sputnjik.
Kako je dodao, iz godine u godinu su takve pretenzije Carigrada sve veće.
Ilarion je istakao da Ruska crkva detaljno ispituje to što carigradski patrijarh vraća svešteničke činove ukrajinskim raskolnicima koji nikada nisu imali kanonsku hirotoniju, ističući da je to izazvalo veoma negativan odjek u pravoslavnom svetu.
„Nije samo pitanje u primatu, nego u razumevanju granica tog primata. Primat časti ne daje carigradskom patrijarhu bilo kakva ovlašćenja van njegove pomesne crkve“, pojasnio je mitropolit.
On je dodao da će dokument RPC „O iskrivljivanju pravoslavnog učenja o crkvi u Carigradskoj patrijaršiji“ biti preveden na različite jezike i poslat pomesnim crkvama sveta.
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
RUSIJA
Patrijarh Kiril: Vaseljenska patrijaršija - oruđe u borbi protiv Pravoslavlja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala