- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrijarh Kiril: Vaseljenska patrijaršija - oruđe u borbi protiv Pravoslavlja

© MID RFRuski patrijarh Kiril
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Pratite nas
Ruski patrijarh Kiril, govoreći na sednici Arhijerejskog sabor Ruske pravoslavne crkve, istakao je da uticajne svetske političke snage, neprijateljske pravoslavlju, čine sve da unište hrišćansko nasleđe.

"Uticajne svetske političke snage, neprijateljske ne samo Rusiji i pravoslavlju, već i, kako sada možemo da procenimo, hrišćanskom pogledu na svet uopšte, postavile su širi zadatak od duhovne izolacije ukrajinskog naroda - njegova borba protiv bratskog i izuzetno duhovno bliskog naroda Rusije, sa kojim on zajedno čini jedinstvenu pravoslavnu civilizaciju još iz doba Svete Rusije“, rekao je poglavar Ruske Pravoslavne Crkve.

Prema njegovim rečima, drugi i globalniji cilj je da se prekinu ili na kraju oslabe duhovne veze između našeg istočnoslovenskog pravoslavnog sveta i pravoslavne zajednice Mediterana i Bliskog istoka.
"Drugi zadatak koji danas rešavaju sile, neprijateljske pravoslavlju, jeste sprečavanje očuvanja hrišćanskih temelja, kolevke moderne civilizacije – Evrope. Drugim rečima, sve se radi da se uništi pravoslavlje, a na kraju i da se u principu uništi celokupno hrišćansko nasleđe“, rekao je patrijarh Kiril.
Patrijarh je ogorčeno izjavio da je Vaseljenska patrijaršija postala jedno od oruđa borbe protiv Pravoslavlja.
„Dugo su se njeni vodeći jerarsi, uz podršku političkih snaga van Crkve i na njihov podsticaj, spremali da razbiju jedinstvo Pravoslavlja, vodili tajne pregovore i spletali intrige“, ​​rekao je poglavar Ruske Pravoslavne Crkve.
Kako je istakao patrijarh, moramo priznati da je delimično rešen zadatak podele među pravoslavnima, budući da je raskol koji je pokrenuo carigradski patrijarh Vartolomej izuzetno otežao duhovno opštenje Ruske crkve sa značajnim delom grčkog pravoslavnog sveta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala