Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Češka prvi put posle 15 godina šalje ambasadora u Prištinu

© Sputnik / Lola Đorđević Zastava Češke
Zastava Češke - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
Pratite nas
Češka će prvi put, posle 15 godina od priznanja takozvane nezavisnosti Kosova, poslati ambasadora u Prištinu. Češku je do sada predstavljao otpravnik poslova, budući da su dva prethodna predsednika Češke, Vaclav Klaus i Miloš Zeman, blokirali slanje ambasadora u Prištinu.
Predsednik Češke Petr Pavel odobrio je imenovanje 26 novih ambasadora Češke u svetu, a među njima je i onaj u Prištini. Prvi češki ambasador u Prištini biće Bohumil Mazanek, saopštilo je češko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Radio Prag internešnel.
„Nekadašnja srpska provincija Kosovo proglasila je nezavisnost 2008. godine. Tadašnja vlada Mireka Topolaneka priznala je tu nezavisnost iste godine i zvanična pozicija Češke ostala je nepromenjena od tada. Kosovo je postepeno priznalo više od 100 država, od kojih su neke povukle tu odluku“, navodi češki radio.
Mazanek je do sada bio ambasador u Litvaniji, otpravnik poslova na Tajlandu i generalni konzul u Šangaju u Kini i Katovicama u Poljskoj, navodi se u njegovoj biografiji na sajtu češkog ministarstva spoljnih poslova.
Dosadašnji predsednici Češke Vaclav Klaus i Miloš Zeman bili su žestoki protivnici odluke o priznanju tzv. nezavisnosti Kosova, iako su se tome protivili i opozicija, ali i deo tadašnje vladajuće koalicije. I Klaus i Zeman nisu hteli da odobre imenovanje ambasadora Češke u Prištini.
„Volim Srbiju i Srbe, ne volim Kosovo. Zemlja na čijem čelu su ratni zločinci ne spada u zajednicu demokratskih država“, kazao je tadašnji predsednik Češke Zeman tokom posete Beogradu 2019. godine.
Poseta češkog predsednika Miloša Zemana Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
SRBIJA
Vučić: Srpski narod nikada neće zaboraviti to što je Zeman rekao o Kosovu /video/
Aleksandar Vučić i Miloš Zeman - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Zeman: Zašto sam se izvinio Srbiji
Predsednik Češke Miloš Zeman - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Predsednik Češke: Priznanje Kosova je greška
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala