Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Srpski narod nikada neće zaboraviti to što je Zeman rekao o Kosovu /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPoseta češkog predsednika Miloša Zemana Srbiji
Poseta češkog predsednika Miloša Zemana Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ono što je pre dve godine izjavio odlazeći češki predsednik Miloš Zeman ostalo u srcima svakog srpskog građanina, kao i da nijedan evropski lider nema takvu popularnost u Srbiji kao što je ima Zeman.
Vučić je, nakon potpisivanja deklaracije o saradnji Češke i Srbije, rekao da je Zeman tada pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije, iako je od toga imao samo napade u pojedinim češkim medijima i nekim evropskim zemljama.

„Pokazao je kako veliki i hrabri ljudi mogu da prave istoriju. Srpski narod nikada to neće zaboraviti. Hvala i njemu i češkom narodu koji ga je birao toliko puta“, istakao je Vučić.

On je Zemanu zahvalio na iskrenom prijateljstvu.
„Emocije i osećanja su važni, ali više od toga racionalni elementi pokazuju koliko su naši odnosi napredovali“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je naveo da postoji mnogo projekata na kojima rade Srbija i Češka.
„Češka kuća je mesto koje će biti važno u našim odnosima. Postoje i fabrike koje žele dodatna ulaganja u našu namensku industriju. Mir više ne sme nigde da se pomene. Pošto je to tako, a ja moram da brinem o namenskoj industriji. Mi ne prodajemo oružje ni Rusiji, ni Ukrajini, ali hoćemo drugima. Sarađujemo i radićemo dosta po pitanju saobraćaja“, kazao je Vučić.
On je naveo i da je sa Zemanom razgovarao o situaciji u Ukrajini.
„Saglasni smo u tome, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine. Srbija je jedina u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. Mi smo imali iskustva sa sankcijama i znamo da nikome dobro nisu donele“, izjavio je Vučić.
Vučić je zatražio i da se razume pozicija Srbije kao i da se poštuje njen teritorijalni integritet.
„Mi nismo članica EU još, iako smo na evropskom putu, ali nismo ni članica Severnoatlantskog saveza, a 19 zemalja NATO je bombardovalo našu zemlju pre 24 godine. Ovde su ta sećanja veoma živa, tada je ubijeno oko 2.500 ljudi, 82 dece. Mi jedino tražimo da budemo svoj na svome, nikoga ne diramo“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje češke televizije da li se dvojica predsednika slažu po pitanju sankcija Rusiji i rešenja za rat u Ukrajini.
Vučić je podsetio na tekstove u zapadnim medijima da se samo čeka da Srbija napadne nekoga u okruženju i ukazao da Srbija ni godinu dana posle početka sukoba u Ukrajini nikoga nije napala.

„Niko nam nije rekao izvinite, jer ta matrica neistina protiv Srbije i dalje traje, a neko mora da opravda svoje protivpravne poteze iz 1999. godine", rekao je Vučić i dodao: „Pitam predstavnike i četvorke i petorke, i trojke i sve koji dolaze u Beograd - kako imate poštovanje prema svim rezolucijama UN samo ovu jednu koja se tiče teritorijalnog integriteta Srbije ne poštujete. Šta onda očekujete od Srba“.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je njegova ideja da Zeman dobije ulicu u Beogradu, te da će o tome odluku doneti Skupština grada.
„Nadam se da nećemo raspravljati o tome u narednih 30 godina pošto se ulice dodeljuju posthumno u našoj zemlji... Nadam, ne pre toga, donećemo odluku da Zemanova ulica bude na jednom veoma lepom mestu u Beogradu“, rekao je Vučić.
Poseta češkog predsednika Miloša Zemana Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2023
SRBIJA
Zeman: Za prelet NATO aviona tokom bombardovanja Srbije sam se namerno izvinio u Pragu /video/

"Privilegija je i čast za Srbiju da ugosti predsednika Zemana"

Vučić i Zeman razgovarali su tet-a-tet, a potom je usledio i plenarni sastanak dve delegacije.
"Privilegija je i čast za Srbiju da ugosti predsednika Zemana u jednoj od poslednjih državnih poseta na kraju njegovog mandata, što ovaj susret čini istorijskim i vrlo posebnim za našu zemlju. Razmenili smo mišljenja o svim gorućim pitanjima današnjice, a ja sam sa velikim poštovanjem slušao mudre savete našeg prijatelja, zasnovane na iskustvu velikog državnika čiji ugled prevazilazi okvire dnevne politike, koji ima hrabar pristup mnogim pitanjima i koji je odgovoran i pouzdan prijatelj", objavio je Vučić na društvenim mrežama.
"Zahvalio sam predsedniku Zemanu na iskrenoj podršci Srbiji i na tome što je dao lični impuls našim odnosima i prijateljstvu, snažno se zalažući za produbljivanje bilateralne i ekonomske saradnje između naših zemalja, po čemu ćemo uvek posebno poštovati i pamtiti period njegove predsedničke službe", istakao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala