- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vojsci Srbije stiglo 66 „hamvija“

© Sputnik / Lola ĐorđevićSlužbeni pas i njegov vodič kraj oklopnog vozila Vojske Srbije „Hamer”
Službeni pas i njegov vodič kraj oklopnog vozila Vojske Srbije „Hamer” - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2023
Pratite nas
Vojska Srbije dobila je 66 lakih oklopnih vozila „hamvi“, poznatih i kao „Hamer“, kupljenih preko komercijalnog ugovora sa američkom kompanijom AM Dženeral.
Američka ambasada u Srbiji objavila je na svom Instagram* kanalu da su vozila u kasarni u Pančevu i da će biti korišćena, između ostalog, za potrebe učešća u međunarodnim mirovnim misijama. Ambasada SAD objavila je i snimak dopremanja Hamvija preko aerodroma „Nikola Tesla“.
„Ovo nisu samo američka vozila, ovo je NATO standard. Kada vidite s kim je Vojska Srbije raspoređena u mirovnim misijama, a partneri u Libanu su Španija i Italija, a na Sinaju to su SAD, ono što nam je zajedničko to je NATO standard. Posedovanje ovakvih vozila omogućava Srbiji da bude deo bilo koje mirovne misije širom sveta, da brzo reaguje, kao i da bude raspoređena rame uz rame sa svojim partnerima“, navodi Ambasada SAD.
U saopštenju se dodaje da će ta najnovija nabavka Srbiji omogućiti „ne samo da bude efikasna u poslovima čuvanja mira u svetu, već i da je to odličan prvi korak u ostvarivanju interoperabilnosti s Vojskom SAD“.
Kako je objavila Balkanska bezbednosna mreža, ovo je prvi deo od ukupno 118 vozila „hamvi“ koliko je Srbija kupila. Reč je o čisto komercijalnom poslu, za razliku od takvih vozila koje su SAD donirale Srbiji pre desetak godina.
SAD su 2012. i 2017. godine dale Vojsci Srbije ukupno 40 vozila tog tipa, a Vojska ih je koristila uglavnom u tadašnjoj Specijalnoj brigadi (bataljon u Pančevu) i u 31. pešadijskom bataljonu iz Zaječara, u sastavu Treće brigade Kopnene vojske.
Po pojedinim informacijama, „hamviji“ će biti naoružani sredstvima iz domaćih vojnih fabrika. Planirano je da novi primerci budu opremljeni mitraljezom kalibra 12,7 milimetara ili automatskim bacačem granata postavljenim na univerzalnom nosaču, navodi Balkanska bezbednosna mreža.
„Hamvi“ je višenamensko lako oklopljeno borbeno vozilo točkaš, koje je vrlo popularno i koriste ga mnoge vojske u svetu i gotovo sve formacije u okruženju Srbije. Zbog svoje relativno slabe oklopne zaštite, „hamvi“ se uglavnom koristi u specijalnim ili vojno-policijskim jedinicama, kao i za učešće u mirovnim operacijama.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Turski dron „Bajraktar“ TB-2  - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
SRBIJA
Turski Bajraktari parkirani u Prištini – šta je cilj naoružavanja Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala