- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta pokazuje hapšenje bivšeg direktora crnogorske policije

© Foto : Ustupljeno SputnjikuPrivođenje Veselina Veljovića na saslušanje u policiji
Privođenje Veselina Veljovića na saslušanje u policiji - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2023
Pratite nas
Hapšenje Veselina Veljovića, bivšeg direktora crnogorske policije, nastavak je borbe protiv organizovanog kriminala i mafije u Crnoj Gori, kaže za Sputnjik analitičar Vlado Pavićević.
„Imate mnogo događaja u poslednjih godinu i po dana koji pokazuju građanima da borba protiv mafije u Crnoj Gori postoji, da je ona postojana i da ovdašnji državni organi imaju međunarodnu podršku u toj borbi protiv organizovanog kriminala. Vjerujem da postoje neka velika dostignuća koja možemo da vežemo za onaj 30. avgust 2020. godine. Jedno je da Srbi u Crnoj Gori nijesu više diskrimisani, potpisan je Temeljni ugovor sa SPC, i drugo je ova posvećena borba Tužilaštva i Uprave policije, protiv organizovanog kriminala i mafije u Crnoj Gori, i to građani prepoznaju i sve ovo što se događa jutros, posmatraju u tom kontekstu“, ističe Pavićević za Sputnjik.
Pošto je Crna Gora tradicionalno političko društvu, u kome se sve prelama i na politiku, iako nekada nema veze sa njom, Pavićević vjeruje i da će jutrašnji događaj imati implikacije na političke procese u Crnoj Gori, konkretnije na pregovore oko formiranja vlade, a vrijeme će pokazati kakav će to uticaj biti.
Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović saslušan je u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO), nakon čega je odveden u njegov stan u Podgorici zbog policijskog pretresa.
Veljović je uhapšen jutros u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva
On je uhapšen u kući na Žabljaku, u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona (EUROPOLOM), a zbog krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja.
SPO od zore obavlja pretrese u Podgorici, Mojkovcu, Žabljaku i Nikšiću...
Podgoričkim medijima je iz više izvora saopšteno da su pripadnici SPO lisice na ruke stavili i Podgoričaninu Muju Nikočeviću. Nikočević slovi za pripadnika organizovane kriminalne grupe „škaljarski klan“.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuPrivođenje Veselina Veljovića
Privođenje Veselina Veljovića - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2023
Privođenje Veselina Veljovića
Iz SDT saopštili su da tragaju za Aleksandrom i Nikolom Mrkićem.
Aleksandar Mrkić je trenutno van Crne Gore, dok je njegov brat Nikola u komunikaciji sa službenicima UP, kazao je njegov punomoćnik.
Tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da Specijalno policijsko odjeljenje, po naredbi suda, a po zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva i u saradnji sa EUROPOL-om, obavlja "pretresanje stanova i drugih prostorija više lica u Podgorici, Nikšiću, Žabljaku i Mojkovcu, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje".
Na hapšenje Veselina Veljovića stigle su brojne reakcije političara.
Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović napisao je na Tviteru da je „ruka pravde konačno stigla i do Veljovića“ i čestitao na akciji tužilaštvu i policiji.
Iz Pokreta Evropa sad saopšteno je da je „hapšenje Veselina Veljovića, jednog od stubova mračne trodecenijske vladavine DPS-a kojem se pripisuje koordinacija i učestvovanje u svim nepočinstvima te vlasti, dokaz je ne samo da SDT i GST Vladimir Novović imaju hrabrosti, već da imaju znanja i volje da se uhvate u koštac sa najopasnijim djelovima kriminalne hobotnice u Crnoj Gori“.
Oni su istakli da će formiranjem 44. vlade, Specijalno državno tužilaštvo dobiti punu podršku od svih institucija.
Hapšenje Veljovića su pozdravili i Demokrate.
Filip Adžić, ministar unutrašnjih poslova, poručio je da „svakodnevna hajka koja se vodi protiv Ministarstva unutrašnjih poslova plod je želje da se po svaku cijenu zaustavi intenzivna borba protiv do juče nedodirljivih pojedinaca i neosvojivih tvrđava mafije“.
Veselin Veljović od ljeta 2007. do 2011. godine bio je direktor Uprave policije, a potom je u periodu od 30. jula 2018. do 17. decembra 2020. godine u drugom mandatu ponovo bio prvi čovjek crnogorske policije.
Tokom karijere na čelu bezbjednosnog sektora, Veselin Veljović, od strane opozicionih partija, dijela nevladinih organizacija i medija često je optuživan za netransparentnost, zloupotrebu policije i moći, bespogovornu političku lojalnost Milu Đukanoviću, ali i za umiješanost u brojne slučajeve prodaje državne imovine.
Nakon okončanja prvog mandata Veljović je bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbjednosti i odbrane, a u vrijeme Vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost.
Kada je u decembru 2020. poslije razgovora sa tadašnjim potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem otišao iz UP ponovo je zaposlenje našao u kabinetu bivšeg predsjednika Mila Đukanovića.
Funkciju savjetnika za bezbjednost i odbranu Veljović je obavljao sve do 20. maja ove godine.
Privođenje Veselina Veljovića na saslušanje u policiji - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2023
REGION
Uhapšen Veselin Veljović, bivši direktor crnogorske policije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala