- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Objavljeno kojim zemljama prete superćelijske oluje: Moguć i tornado

© AP Photo / Charles Rex ArbogastNevreme
Nevreme - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2023
Pratite nas
Dok je u Srbiji danas vedro, uz pravo letnje vreme i temperature i preko 35 stepeni, naš region se priprema za veoma snažne oluje.
Tako je za severne predele Italije, veći deo Slovenije i Austrije i zapad Mađarske izdat najveći stepen upozorenja na oluje.
U ovim predelima krajem dana doći će do razvoja snažnih olujnih i grmljavinskih sistema sa obilnim pljuskovima i gradom.
Moguća je i pojava superćelijskih oluja, uz razoran grad, orkanski vetar preko 120 kilometara na sat, uz jake gromove.
Na pojedinim lokacijama palo bi i preko 50 mm kiše u veoma kratkom vremenskom intervalu, uz poplave i bujice, piše Telegraf.
Grad i orkanski vetar mogli bi da naprave i ogromnu materijalnu štetu.
Ono što posebno zabranjiva je i opasnost od pojava tornada, naročito na severu Italije, a od morskih pijavica na severnom Jadranu.
Na udaru grmljavinskih oluja naći će se i severozapadni deo Hrvatske pred kraj dana, ali je opasnost za stepen manja u odnosu na Sloveniju i Italiju. Ipak, ovaj deo Hrvatske takođe će se naći na udaru veoma obilnih pljuskova i jakih gromova, uz lokalnu pojavu grada.
Svi ovi predeli nalaze se pod uticajem ciklona sa severa Italije i hladnog fronta, a dolazak znatno svežije vazdušne mase iznad veoma tople podloge i atmosfere može da odreaguje i više nego burno.
Dobra vest je da se ovi olujni sistemi u Srbiji ne očekuju. Ipak, zbog njihove blizine našoj zemlji, u toku večeri bi ređa grmljavina i pljusak svojim obodnim delom mogli da zahvate sever i severozapad Bačke.
U Srbiji i u utorak vrelo, uz temperature do 40 stepeni, a hladni front do severozapada stiže uveče, a u sredu tokom dana i do ostalih predela, uz opasnost od jakih nepogoda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala