- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Brnabićeva: Ni u jednom trenutku nismo planirali da privatizujemo EPS

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICTermoelektrana u Kostolcu
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2023
Pratite nas
Predsednik Vlade Ana Brnabić rekla je danas da ni u jednom trenutku nije planirano da se privatizuje Elektroprivreda Srbije, već da je u planu profesionalizacija EPS-a što je, smatra ona, u najboljem interesu radnika.
Brnabićeva je na sastanku sa novinarima koji prate ekonomiju i privredu navela da je postavljen nadzorni odbor u kojem su neki od najboljih evropskih stručnjaka, a da će direktor EPS-a biti izabran na konkursu, koji bi trebalo da bude raspisan u najkraćem mogućem roku.
Ona očekuje da se EPS u budućnosti vodi na profesionalniji način, kako bi mogao da se takmiči sa najjačim energetskim kompanijama na tlu Evrope, što će, kako ističe, za građane Srbije značiti sigurnost snabdevanja i dugoročnu održivost.

"Plan je profesionalizacija EPS-a, a mislim da je to u najboljem interesu radnika i da će im omogućiti veće plate", naglasila je Ana Brnabić na sastanku organizovanom da bi se otklonile nedoumice oko Predloga zakona o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu, prenosi Tanjug.

Državni sekretar Ministarstva finansija Slavica Savičić istakla je da u Zakonu o privrednim društvima postoji čitav niz privrednih društava koja posluju u formi Društva sa ograničenom odgovornošću, kao i da do sada nije postojala prepreka da se ona transformišu u smislu Zakona o privrednim društvima.
Savičićeva je rekla da okosnica Zakona nije njihova transformacija, već upravljanje i racionalno korišćenje resursa.
Ona je, povodom javnih preduzeća koja upravljaju nacionalnim parkovima, naglasila da ne postoji zakonski okvir da se zemljište unese u kapital tih preduzeća.
"Država je javnim preduzećima dala resurse da upravljaju parkovima kao dobri domaćini, ali im nije dala vlasnička prava ni u jednom trenutku. Upravljanje nije niti svojina niti korišćenje, ono je mnogo manji segment svojinskih prava", rekla je Savičićeva.
Istakla je da se javno preduzeće ne može javiti kao vlasnik u katastru, pošto je to javna svojina Republike Srbije.
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
EKONOMIJA
Direktor EPS-a: Poskupljenje struje nije izvesno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala