- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Direktor EPS-a: Poskupljenje struje nije izvesno

CC0 / Unsplash / Dalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
Pratite nas
Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković kaže da se cena struje pažljivo analizira i da nikada "nije bio rast cene zbog rasta cene".
Poručuje da će pažljiva analiza dobro sagledati postoji li potreba za poskupljenjem. Ističe i da veruje da do otpuštanja u EPS-u neće doći i da je put kojim idu zadržavanje kvalitetnih zaposlenih od radnika do inženjera.
Dušan Živković za RTS navodi da je usled vrelog talasa primetan porast potrošnje struje ove nedelje.
"Protekla nedelje je bila na nivou 80.000 megavat sati dnevno, ova nedelja je već došla do 90.000 megavat sati. Porast potrošnje je već na nivou desetak procenata, ali Elektroprivreda nesmetano obezbeđuje dovoljne količine električne energije iz sopstvenih izvora", dodaje Živković.
Ukazuje da su blaga zima i dobra hidrologija stvorili uslove da akumulacije i deponije budu pune.
"U akumulacijama trenutno imamo preko 600 gigavat sati, deponije su na nivou dva miliona tona uglja, tako da spremno doćekujemo sledeću zimu", kaže Živković.
Kada je reč o proizvodnji uglja, poručuje da je ona na planiranom nivou, kao i da je cilj da se održavaju deponije uglja na visokom nivou.
"U tom smislu ne očekujemo neke izazove i verujemo da će to tako i biti", kaže Živković i dodao da se za sada sve podmiruje iz sopstvenih potreba.
Ističe da je sada ključna priprema za zimu.
"Da bi se održala maksimalna količina vode u akumulacijama, maksimalna količina uglja na deponijama i pripremimo taj zimski period za bezbedno snabdevanje naših građana", rekao je Živković.
Po preporuci MMF-a pominju se još dva poskupljenja struje, jedno bi trebalo da usledi već od novembra. Živković kaže da je svaki put cena struje pažljivo analizirana.
"Nije bio rast cene zbog rasta cene, ta pažljiva analiza je vodila računa o tome da se obezbedi održivost poslovanja, bezbedno i sigurno snabdevanje dugoročno potrošača, stvore uslovi za razvoj, za investicije i cena upravo iz te pažljive analize će proisteći sa osnovnim ciljem da stvorimo uslove za razvoj, za investicije i za dalje unapređenje kompanije", ističe Živković.
Na pitanje da li to znači da nije izvesno da će do poskupljenja i doći, kaže da nije izvesno, ali da je cilj pažljiva analiza koja treba da dobro sagleda da li postoji potreba za tim.
Kakvi će nam računi za struju biti naredne zime analizirali smo u emisiji „Energija Sputnjika“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala