- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Uništeni ukrajinski tenk - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski se požalio da ukrajinskim snagama fali dalekometna artiljerija NATO-a

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 514. dan. Ukrajinska vojska trpi velike gubitke na različitim delovima fronta, odbijen pokušaj ukrajinske ofanzive u Zaporoškoj oblasti. Dopisnik RIA Novosti poginuo u ukrajinskom napadu kasetnom municijom u zoni SVO. Kijev tvrdi da razvija sopstvene PVO sisteme.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:58 22.07.2023
U Nemačkoj je počela proizvodnja municije za samohodne uređaje „Gepard“ koji su isporučeni Kijevu, uskoro će ona biti dostavljena u Ukrajinu, prenosi list „Bild“, pozivajući se na izvore u odbrambenom koncernu „Rajnmetal“.
21:37 22.07.2023
Zelenski traži zasedanje Saveta Ukrajina–NATO zbog situacije u Crnom moru
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je pozvao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da sazove Savet Ukrajina–NATO u vezi sa situacijom u Crnom moru i žitnim koridorom.
Prema njegovim rečima, sastanak će biti održan tokom narednih nekoliko dana.
21:04 22.07.2023
Tramp: Bezumno je čak i misliti o prijemu Ukrajine u NATO
Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je bezumno čak i misliti o prijemu Ukrajine u NATO.
„Informacije o tome da prosto razmatramo prijem Ukrajine u NATO u ovo vreme su potpuno bezumlje“, rekao je Tramp u video-obraćanju.
Prema njegovim rečima, sadašnja američka administracija, na čelu sa Džozefom Bajdenom, uvlači SAD u treći svetski rat.
20:52 22.07.2023
Američki oficir: Rusi bi u avgustu mogli da opkole Harkov
Ruska armija će uskoro uništiti poslednje ljudske rezerve Oružanih snaga Ukrajine kod Harkova, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor na svom blogu na Jutjubu.
„Neću biti začuđen ako Rusi opkole Harkov u avgustu. Čim se to dogodi, oni će se utvrditi oko grada i sačekaće napade poslednjih rezervi ukrajinske armije, koje će samleti isto kao i u južnom pravcu fronta“, naveo je oficir.
On je dodao da će se sukob u Ukrajini završiti čim NATO izađe iz te zemlje i prestane da bude destabilišući faktor na granicama Rusije.
Ukrajina u tom slučaju treba da postane neutralna država, u prijateljskim odnosima s Moskvom i nezavisna od svih vojnih blokova, smatra Mekgregor.
20:48 22.07.2023
UN žale zbog pogibije ruskog novinara
Ujedinjene nacije žale zbog pogibije dopisnika RIA Novosti Rostislava Žuravljova i izražavaju saučešće njegovoj porodici, prijateljima i kolegama, izjavio je za Sputnjik portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.
On je ranije izjavio da saopštenja o tome da je Kijev počeo da koristi američku kasetnu municiju izazivaju zabrinutost, te da takvo oružje ne bi smelo da se koristi.
20:09 22.07.2023
Lukašenko doputovao u radnu posetu Sankt Peterburgu
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doputovao je u radnu posetu Sankt Peterburgu, saopšteno je na beloruskom telegram-kanalu „Pul Prvog“.
Lukašenko će se u nedelju sastati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
19:48 22.07.2023
Kijev tvrdi da razvija sopstvene PVO sisteme
Zamenik predsednika Komiteta za pitanja nacionalne bezbednosti Vrhovne rade Ukrajine Jegor Černev izjavio je da Kijev razrađuje sopstvene PVO sisteme srednjeg dometa.
„Imamo nove PVO sisteme, oni sada imaju srednji domet. To, naravno, nije analog 'patriotu', ili sistemima SAMP-T i Iris-T. Mislim da je to više kao 'Hawk', sistemi srednjeg dometa ukrajinske proizvodnje i izrade... Oni sada prolaze testiranja prilično uspešno. Rakete su već razrađene“, rekao je Černev.
Ranije je sekretar Saveta za bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov priznao da ukrajinska vojska ne može da obori sve rakete, jer nema sredstva za to.
18:09 22.07.2023
Lukašenko sutra u Moskvi razgovara s Putinom
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko otputovao je u radnu posetu Rusiji, gde će se u nedelju sastati s ruskim liderom Vladimirom Putinom, saopšteno je na beloruskom telegram-kanalu „Pul Prvog“.
16:06 22.07.2023
Zelenski: Ukrajinskim snagama fali dalekometna artiljerija NATO-a
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinskim vojnicima nedostaje dalekometna artiljerija NATO-a, kao i da Kijev do sada nije uspeo da se dogovori sa saveznicima o njenim isporukama.
On je naveo da pitanje isporuka oružja zavisi od SAD.
„Oružanim snagama Ukrajine nedostaju borbeni avioni, kako u pogledu kvaliteta, tako i u pogledu količine“, rekao je Zelenski i dodao da će obuka ukrajinskih pilota za upravljanje zapadnim avionima početi u avgustu.
Zelenski je, takođe, naveo da je s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom telefonom razgovarao o situaciji u Crnom moru, o koracima neophodnim za uklanjanje blokade žitnog koridora i dejstvima za integraciju Ukrajine u Severnoatlantsku alijansu.
15:03 22.07.2023
Odbijen pokušaj ofanzive ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti
Ofanziva ukrajinskih snaga na orehovskoj deonici fronta u Zaporoškoj oblasti je odbijena, saopštio je lider zaporškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Tokom proteklog dana u tom pravcu protivnik je četiri puta pokušao da izvede ofanzivu. Svi napadi su odbijeni“, napisao je Rogov na svom telegram-kanalu.
Ranije je saopšteno da ruska odbija novi napad Oružanih snaga Ukrajine u orehovskom pravcu i da su u toku žestoke borbe.
12:47 22.07.2023
Ruski vojnici pored sistema Soncepjok u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
U Lavovu nedavno likvidiran veliki broj stranih plaćenika, ukupno od početka SVO skoro 5.000
12:03 22.07.2023
Automobilski saobraćaj na Krimskom mostu obustavljen je drugi put danas. Ubrzo je saobraćaj normalizovan.
11:06 22.07.2023
Višecevni bacač raketa uragan u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinske snage gađale selo u Belgorodskoj oblasti Rusije kasetnom municijom
10:18 22.07.2023
Kijev dronovima napao infrastrukturne objekte krasnogvardjeske oblasti Krima, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov. Prema njegovim rečima, došlo do eksplozije u skladištu municije.
Nema povređenih, ali je doneta odluka o evakuaciji stanovnika u prečniku od pet kilometara od tog mesta.
Iz bezbednosnih razloga obustavljen je saobraćaj na železničkom delu Krimskog mosta
Prethodno je privremeno bio zatvoren Krimski most.
09:53 22.07.2023
09:41 22.07.2023
Saobraćaj na Krimskom mostu je privremeno obustavljen, navedeno je na Telegram kanalu na kojem se objavljuju informacije o mostu. Drugi detalji nisu objavljeni.
08:20 22.07.2023
Ruska vojska odbija novu ofanzivu ukrajinskih snaga na orehovskom delu fronta u Zaporoškoj oblasti. U toku su žestoke borbe, rekao je lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.
07:03 22.07.2023
Ukrajinske snage izvele su udare na Donjeck i Makejevku.
07:00 22.07.2023
Avijacija grupe "Istok" ruskih Oružanih snaga uništili su više od 10 položaja u zaporoškom pravcu gde su bile koncentrisane ukrajinske jedinice sa tehnikom, rekao je načelnik pres centra grupe Oleg Čehov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala