Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak: Dogovorili smo nastavak razgovora na implementaciji sporazuma

© Sputnik / Lola Đorđević Miroslav Lajčak
 Miroslav Lajčak  - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sumirao je ovonedeljne sastanke koje je održao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i sa glavnim pregovaračima Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.
Lajčak je na Fejsbuku* naveo da je početkom nedelje boravio na Krfu, na 25. međunarodnom SIMI simpozijumu, gde je imao prilike da se sastane sa Kurtijem.
„Uključili smo se u dug i konstruktivan razgovor o trenutnoj situaciji na severu Kosova i putu ka deeskalaciji, u skladu sa izjavom EU od 3. juna i implementaciji svih sporazuma iz dijaloga“, naveo je Lajčak.
U utorak je, kako navodi, u Briselu razgovarao sa potpredsednikom Vlade i glavnim pregovaračem Kosova Besnikom Bislimijem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavnim pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem.
„Posvetili smo duge sate diskusijama o sveobuhvatnoj listi pitanja dijaloga, uključujući primenu Sporazuma od 27. februara i neophodnu deeskalaciju na severu. Dogovorili smo se da nastavimo ove razgovore i rad na nekoliko dokumenata u narednom periodu“, napisao je on, preneo je „Kosovo onlajn“.
Dalje je naveo da je imao prilike i da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je istog dana posetio Brisel.
„Složili smo se da je važno hitno preduzeti korake za deeskalaciju situacije na severu Kosova i brz napredak u normalizaciji odnosa“, dodao je on.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
SRBIJA
Lajčak: Izbori na severu Kosova i Metohije — mina na koju smo nagazili
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala