- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kako je Gutereš jednom rečenicom srušio odluke visokih predstavnika u BiH za poslednje tri decenije

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
Pratite nas
Nije jasno kako je SB UN bio 28 godina nadležan za davanje mandata visokom predstavniku BiH, a sad odjednom, generalni sekretar UN Antonije Gutereš tvrdi da je za to nadležno telo PIK. Znači li to da su odluke donete od strane visokih predstavnika u protekle tri decenije bile van Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, jer su oni oni imali mandat SB.
Ovim paradoksom, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i član Ruske akademije nauka Vitomir Popović obesmišljava „ograđivanje“ generalnog sekretara UN od pitanja koje je srpski član predsedništva BiH postavio prvom čoveku UN povodom uloge Kristijana Šmita u BiH.

Ovakav UN neće još dugo

„Savet za implementaciju mira (PIK) ne pominje se nigde u Dejtonskom sporazumu, već se na više mesta, a posebno Aneksom 10 ističe da je za davanje mandata za funkciju visokog predstavnika u BiH nadležan SB UN. Očigledno da UN neće dugo da traje u ovakvom obliku jer u suprotnom Gutereš ne bi poslao ovakav odgovor“, uveren je Popović.
Ono što, kakao kaže, još nije jasno je, ako SB UN nije nadležan za imenovanje visokog predstavnika zašto to nije rečeno ranije ili zašto Gutereš ima potrebu da odgovara na nešto za šta „SB UN nije nadležan“.
„Ali, trebalo je sve da nam bude jasno onog momenta kad je on omogućio nepriznatom Kristijanu Šmitu da dođe na Generalnu skupštinu i izloži svoj referat. Sve mi se više čini da Gutereš postaje naklonjen sprovođenju američke i britanske politike, što ne vodi u dobrom pravcu“, napominje naš sagovornik.
Ispada da, nastavlja Popović, kada nisu dobili saglasnost Rusije i Kine za imenovanje visokog predstavnika, odjednom je PIK postaje značajno telo koje de fakto i de jure nema nikakvog značaja.

Gutereš sledi politiku Amerike?

„Indikativno je da se sve ovo dešava kada su pokrenute pred pravosudnim organima stvari u vezi Šmitove legitimnosti da donosi odluke, koje idu na štetu Republike Srpske. Ako pokušavaju da na ovakav način dođu do cilja i da neutrališu RS mislim da pucaju iz prazne puške“, uveren je Popović.
Po njegovom mišljenju, Republika Srpska ima izbor kojim lako može da, ako ne bude nekih boljitaka u BiH, ode svojim putem.
„Jasno je da neće srpski narod u RS trpeti nepravdu, niti otimačinu niti osporavanje postojanja što je očigledno cilj delu zapadne politike i Nemačke koja se očigledno „povampirila“, pa sada u BiH demonstrira silu preko svog sugrađanina koji je funkciju sveo na uništenje RS“, zaključuje Popović.
Jasno je dodaje on, da je ovo pokušaj izvlačenja UN iz važnog pitanja i prebacivanje loptice PIK, koji je nametnut „bonskim ovlašćenjima“, kao i da generalni sekretar UN Antonio Gutereš izbegava da potvrdi činjenicu kojom se UN rukovodio 28 godina.

RS lako može da ode

Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH, izjavila je da u bazi podataka UN nema relevantnog akta o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, ali da postoje kad su u pitanju njegovi prethodnici, te je najavila novo pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.
Gutereš je inače u odgovoru Cvijanovićevoj naveo da „UN nije potpisnik Dejtonskog sporazuma ni član PIK-a, odnosno Saveta za implementaciju mira, koji je, jedino relevantno telo za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH“.
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
REGION
Cvijanović: Ako je ovo zaista odgovor iz UN, onda je u pitanju opšta prevarantska igra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala