- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Veliki skandal u Kamerunu – za sve je kriv Samuel Eto

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaKamerunski fudbaler Samjuel Eto na žrebu za SP u Moskvi
Kamerunski fudbaler Samjuel Eto na žrebu za SP u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
Pratite nas
Kao fudbaler Samuel Eto je osvojio sve, dokazao se u dresu Barselone i Intera sa kojima je podigao tri pehara u Ligi šampiona. U tom periodu nije imao mrlju u karijeri, ali sada, kada je postao predsednik Fudbalske federacije Kameruna, trofejni fudbaler srlja iz skandala u skandal.
Legendarni golgeter koji je u decembru 2021. izabran za prvog čoveka tamošnjeg fudbala, navodno je umešan u nameštanje utakmica. Alarm je aktiviran nakon što je na društvenim mrežama procurio audio snimak njegovog razgovora sa jednim od čelnika kamerunskog kluba.
Na snimku koji je objavio jedan kamerunski portal, čuje se kako je Eto predstavniku Viktorije junajted, izvesnom Valentinu Gvenu obećao pomoć na putu ka ulasku u Prvu ligu. Snimci do kojih su došli mediji su iz januara ove godine.
„Opopo (nadimak kluba) mora da se plasira u viši rang. To je naš cilj. Viktorija junajted će igrati u elitnom rangu“, rekao je između ostalog Eto.
Nije prošlo mnogo od tog razgovora, Viktorija junajted je stigla do titule u Elitu 1, što dodatno pojačava sumnje da je Eto sa svoje pozicije uticao na rezultate u finišu sezone. Kao i da je imao uticaj na Sudijsku komisiju i ostala tela.
Pažnju skreće i deo razgovora u kojem Eto kaže:
„Ostanite mirni, daćemo vam tri boda i suspendovati sudiju“, čuje se Eto, nakon što njegov sagovornik iz Viktorije nije bio zadovoljan suđenjem na nekoj od utakmica kamerunskog šampionata.
Na kraju razgovora je Eto poručio Gvenu da je najbolje da mu ovaj dođe u posetu i da pričaju u četiri oka.
Ova afera, inače, nije jedina koja se veže za Etoa od kada je postao prvi čovek fudbala u domovini.
Tako ga je bivši zvaničnik u federaciji Anri Enđala Kuan svojevremeno optužio da je platio 1.300 dolara zajedničkom saradniku da ga prati i da prijeti njegovoj porodici. Svi pamte i incident na Mundijalu u Kataru kada je reprezentaciju Kameruna nakon prve utakmice u grupi napustio golman Andre Onana.
Golman Intera, koji će ovih dana potpisati za Mančester junajted, navodno je imao nesuglasice sa selektorom Rigoberom Songom, a kasnije se ispostavilo da iza svega stoji Eto. I o tome je pričao Enđala:
„Federacija me je smenila jer sam predsednika pitao ono što nisam smeo. Da, pitao sam ga na sastanku o budućnosti Onane u reprezentaciji i rekao mi je da je Andreova karijera u Kamerunu završena. Kazao je i da je poslao pismo Interu da se otarasi golmana. Ko može da uradi tako nešto? Hteo je da ga se reši po svaku cenu“, dodao je Enđala.
Posednje informacije, međutim, govore da bi Eto, ipak, mogao da popusti kada je u pitanju Onana, jer trpi pritisak državnog vrha s obzirom na to da je bivši čuvar mreže Ajaksa trenutno među cenjenijim golmanima na planeti.
Miloš Kerkez - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
SPORT
„Izgubljeni“ srpski sin je postao deo mozaika novog genijalca – za 18 miliona evra!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala