Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sad je trenutak: Zajednički odgovor Srba sa obe strane Drine na velike nacionalne izazove

© Sputnik / Lola Đorđević Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije i Milorad Dodik
 Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije i Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
Pratite nas
Zajednički skup državnih organa Srbije i Republike Srpske i to na teritoriji RS pokazatelj je jedinstva u očuvanju zajedničkih srpskih nacionalnih interesa, komentar je Stevice Deđanskog na najavu ovog događaja posle susreta Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.
Predsednik Srbije najavio je da će se u najkraćem roku organizovati skup svih državnih organa Srbije i Republike Srpske na teritoriji Republike Srpske. To je izjavio posle sastanka sa
patrijarhom Porfirijem i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu.

Pokazatelj zajedničkog cilja

Deđanski koji je i predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, ovaj susret i njegov epilog vidi kao pokazatelj sloge i dobre komunikacije.
„Zaista je pohvalno je da je ovo pokazatelj potrebnog srpskog jedinstva po svim nacionalnim pitanjima od vitalnog značaja. Kad govorimo o Srbiji, govorimo o Kosovu i Metohiji, kada govorimo o onome van Srbije, govorimo o Republici Srpskoj i poštovanju Dejtonskog sporazuma, koji očigledno poštuju samo RS i Srbija,“ ističe Deđanski.
Kako napominje, bitna je jedna stvar u svemu ovome za RS, koja se ovim susretom još dokazuje.
„Bitno je da se vidi da u borbi za očuvanje RS ona nije sama i da to nije hir jednog čoveka, nego da je to nacionalni interes. A to se najbolje pokazuje zajedničkim sastancima dva predsednika, a posebnu težinu daje prisustvo poglavara SPC. To je pokazatelj da postoji jedinstvo u odbrani srpskih nacionalnih interesa. Sastanak koji će se održati na teritoriji RS to treba i da demonstrira ne našom građanima nego i strancima i ostalima da niko nije sam već da postoji zajednički interes i da nećemo od toga odstupiti,“ kaže naš sagovornik.

Stavljanje do znanja da RS nije sama

Deđanski ne očekuje, kako je već počelo da se šuška u BiH, da bi se Kristijan Šmit, zbog svega što se dešava na relaciji njega i Milorada Dodika, oglasio u negativnom kontekstu o predstojećem sastanku, niti bi, kako kaže, Sarajevo moglo na ovaj sastanak da gleda kao mešanje Srbije u njihove unutrašnje odnose.
„Šmit može da kaže šta god hoće, jer nema mandat od SB UN da obavlja funkciju viskog predstavnika i tom smislu njegova reč nema težinu. Drugim rečima, on je po međunarodnom pravu nula. Nebitan. Tako da, šta god da pokuša, ako se držimo prava i pravde na njega ne treba da se obaziremo,“ kaže Deđanski.
Naš sagovornik kaže da to što manjinski deo sveta misli da je Šmit nešto u BiH ne znači ništa, isto kao što Zapad misli da je takozvana država Kosovo nezavisna, a ona po međunarodnom pravu nije i tako misli 80 odsto teritorija i stanovništava zemalja koje poštuju međunarodno pravo kao i mi.
Kako je ranije saopštila služba za saradnju s medijima predsednika Republike Srbije, na sastanku će biti reči o svim ključnim pitanjima od nacionalnog značaja za srpski narod.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa patrijarhom srpskim Porfirijem i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
SRBIJA
Vučić s patrijarhom i Dodikom: Obeležavanje Dana sećanja na žrtve „Oluje“ u Prijedoru 4. avgusta
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
SRBIJA
Vučić i Dodik: Uskoro skup svih državnih organa Srbije i Srpske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala