- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pašinjan: Bez mirovnog sporazuma novi rat sa Azerbejdžanom „vrlo verovatan“

© Minoboronы Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaRat u Nagorno-Karabahu
Rat u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da je novi rat sa Azerbejdžanom „vrlo verovatan“ sve dok zemlje ne potpišu mirovni sporazum.

„Sve dok mirovni sporazum ne potpišu i ne ratifikuju parlamenti obe zemlje, naravno, novi rat sa Azerbejdžanom je vrlo verovatan“, rekao je on za agenciju Frans pres.

Pašinjan smatra da Rusija i Zapad treba da izvrše veći pritisak na Baku kako bi doprineli da se prekine blokada Lačinskog koridora koji povezuje Nagorni Karabah sa Jemenijom.

Baku: Mirovni sporazum moguć do kraja godine

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev smatra da je moguće da se mirovni sporazum sa Jermenijom potpiše do kraja ove godine.

„Ako Jermenija odustane od bilo kakvih teritorijalnih pretenzija prema Azerbejdžanu, onda je potpisivanje mirovnog sporazuma do kraja godine sasvim moguće. Međutim, ako se to ne dogodi onda neće biti ni mira. A to nije dobar scenario za region, neće doneti stabilnost i bezbednost. S obzirom na veoma osetljivu geopolitičku situaciju, to će stvoriti poteškoće u budućnosti“, rekao je Alijev.

Prošle godine su Jerevan i Baku, uz posredovanje Rusije, SAD i Evropske unije, počeli razgovore o budućem mirovnom sporazumu. Jermenski premijer Nikol Pašinjan je krajem maja ove godine izjavio da 86.600 kvadratnih kilometara teritorije Azerbejdžana, koju je Jerevan spreman da prizna, uključuje i teritoriju Karabaha.
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev  - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
SVET
Istorijski dogovor Jermenije i Azerbejdžana u Moskvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala