- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Istorijski dogovor Jermenije i Azerbejdžana u Moskvi

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev  - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su međusobno priznanje teritorijalnog integriteta, saopštio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan na samitu Evroazijske ekonomske unije u Moskvi.
„Na osnovu toga dobro napredujemo ka regulisanju međusobnih odnosa“, kazao je Pašinjan.
Istovremeno je podsetio na pitanje prava i bezbednosti stanovnika Nagorno Karabaha u okviru međunarodnog mehanizma.
„Nadam se da će uskoro biti uspostavljen normalan, konstruktivan dijalog između Bakua i Stepanakerta“, istakao je Pašinjan.
Takođe je rekao da je Jerevan spreman da deblokira komunikacije na Južnom Kavkazu.
„Spremni smo da odblokiramo sve transportne i ekonomske veze u regionu. Spremni smo da otvorimo regionalne komunikacije u okviru suvereniteta i jurisdikcije zemalja kroz koje one prolaze“, dodao je premijer Jermenije, istakavši da ima u vidu transportne i ekonomske komunikacije koje su predviđene trilateralnim izjavama lidera Jermenije, Rusije i Azerbejdžana.

Baku nema teritorijalne pretenzije prema Jermeniji

Sa druge strane, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da Baku nema teritorijalnih pretenzija prema Jermeniji.

„Postoji mogućnost da Baku i Jerevan postignu mirovni sporazum, pogotovo što je Jermenija zvanično priznala Karabah kao deo Azerbejdžana“, kazao je Alijev.

Alijev je dodao da postoje ozbiljni preduslovi za normalizaciju odnosa na osnovu međusobnog priznavanja teritorijalnog integriteta.

Slede sastanci sa Putinom

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je nadu da će tokom trilateralnog sastanka sa Alijevom i Pašinjanom strane uspeti da se dogovore o spornim pitanjima.
Kako je dodao, „mnogo je važnije ovo što su sada kazali predsednik Azerbejdžana i premijer Jermenije – da postoji principijelni dogovor o pitanju teritorijalnog integriteta“.
Po rečima Putina, to je osnova za dogovaranje oko drugih pitanja koja su takođe značajna.
„Nadam se da ćemo uspeti da se dogovorimo oko onoga što je sasvim očigledno u sferi interesa ekonomskog razvoja kako za Azerbejdžan, tako i za Jermeniju, pa i za ceo region. Mislim da ćemo imati vremena da u trilateralnom formatu detaljno razgovaramo o svemu tome“, kazao je Putin.
Danas će ruski predsednik održati dva bilateralna sastanka sa Alijevom i Pašinjanom nakon čega se očekuje sastanak u trilateralnom formatu.

Alijev zahvalio Putinu

Na sastanku sa Putinom, Alijev je zahvalio ruskom kolegi za napore koje je ruska strana uložila po pitanju normalizacije odnosa između Jermenije i Azerbejdžana, istakavši da to Azerbejdžan veoma ceni.
Jerevan i Baku su prošle godine uz posredovanje Rusije, SAD i Evropske unije započeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu. Obe zemlje povremeno iznose predloge za sadržaj dokumenta.
Pašinjan je prošle nedelje najavio međusobno priznanje teritorijalnog integriteta između Jermenije i Azerbejdžana u okviru sovjetskih administrativnih granica. Kako je kazao, Baku priznaje 29,800 kvadratnih kilometara teritorije Jermenije, a Jerevan 86.600 kvadratnih kilometara teritorije Azerbejdžana.
Političar je precizirao da u teritoriju Azerbejdžana, koju je Jerevan spreman da prizna, ulazi i Nagorno Karabah. Pašinjan je dodao da je neophodno izraditi garancije koje će isključiti „nastavak politike etničkog čišćenja i genocida“ nad Jermenima koji žive u regionu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala