- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MI-6 vrbuje Ruse, ali nakon što iskoristi, ona eliminiše izdajnike

© Fotolia / JgolbyTajni agenti - ilustracija
Tajni agenti - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
Pratite nas
Glavni cilj zapadnih, pre svega britanskih i američkih tajnih službi, u borbi protiv Rusije je diskreditovanje, slabljenje i uništenje ove zemlje bogate prirodnim resursima. Te službe već godinama sprovode antiruske aktivnosti, a sada u Ukrajini „rukama Ukrajinaca“ ratuju protiv Moskve.
Pokušaje britanske tajne službe Mi-6 da zavrbuje Ruse Moskva sarkastično objašnjava „kadrovskim problemima“ u britanskoj službi i podseća da ta služba, nakon što iskoristi, obično eliminiše izdajnike.
Lav Korolkov, pukovnik i veteran ruske Spoljne obaveštajne službe, ocenjuje da je Velika Britanija trenutno glavni učesnik sukoba u Ukrajini, a na pitanje šta je cilj šefa MI-6 Ričarda Mura koji je pozvao Ruse da špijuniraju protiv svoje zemlje Koroljkov kaže:
„Prvo, njegov cilj je u ovom slučaju da pronađe i regrutuje špijune koje bi mogao da iskoristi za dobijanje informacija o našoj zemlji. Za te ljude oni ne mare, kao što Zapad ne mari za Ukrajince“, kaže bivši obaveštajac.
Drugim rečima, od Rusa se faktički traži da izdaju državu i špijuniraju u korist Londona. Do takvog zaključka se dolazi iz izjave šefa MI-6, koji je rekao da su njihova „vrata uvek otvorena“ za sve Ruse koji žele da se pridruže britanskoj tajnoj službi i „doprinesu da se krvoproliće u Ukrajini zaustavi“.
Mur je otkrio da je Mi-6 u prethodnih 18 meseci vrbovao Ruse nezadovoljne ratom u Ukrajini i pozvao je i ostale da rade sa njima, obećavajući da će „njihove tajne uvek biti bezbedne”.
© Sputnik / Aleks MaknotonŠef britanske službe MI6 Ričard Mur pozvao je Ruse da špijuniraju u korist Londona
Pogled na Vestminstersku palatu u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
Šef britanske službe MI6 Ričard Mur pozvao je Ruse da špijuniraju u korist Londona

Britanske službe vršljaju po Ukrajini

Šta zauzvrat, osim „iskrenog prijateljstva“, britanska obaveštajna služba nudi građanima Rusije Mur nije precizirao, ali Moskva daje odgovor i na to pitanje – pre svih, Mi-6 uništava one koji njima poveruju.
Eksperti kažu da u svakoj državi ima izdajnika i doušnika, ali da te brojke u Rusiji „nisu kritične“, navodeći istovremeno da su u Rusiji pooštrene kazne za izdaju države. Po novom zakonu, u slučaju špijunaže, odavanja strancima podataka koji predstavljaju državnu tajnu, prelazak na stranu protivnika ili pružanje finansijske, materijalno-tehničke ili bilo koje druge pomoći nekoj državi protiv Rusije preti kazna doživotnog zatvora, dok je ranije zakon predviđao zatvorsku kaznu do 20 godina i novčanu kaznu do 500.000 rubalja (oko 5.000 evra).
Ipak, najnovija anketa pokazuje da većina Rusa – čak 77,3 odsto veruje Vladimiru Putinu, dok aktivosti predsednika odobrava 74,4 odsto. Takođe, ranije ankete pokazuju da većina Rusa podržava rusku specijalnu operaciju u Ukrajini, a 80 odsto njih smatra da su rezultati te operacije značajni za zemlju.
Osim toga, analitičari su došli do zaključka da je 2022. godinu obeležila pojačana konsolidacija ruskog društva oko šefa države.
Eksperti upozoravaju da na meti stranih službi može biti svaki ruski čovek koji ima određene informacije ili ima pristup određenim podacima, uključujući i ruske diplomate. Još krajem prošle godine britanske obaveštajne službe pokušale su da vrbuju ruskog vojnog atešea u Hagu, što je u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.
Zapadne zemlje, uključujući i Veliku Britaniju, pomažu režimu u Kijevu snabdevajući ga oružjem i obaveštajnim podacima. Korolkov ističe da je napad na Krimski most, u kome je ubijeno dvoje ljudi i jedno dete teško ranjeno, izveo kijevski režim, uz učešće američkih i, pre svega, britanskih obaveštajnih službi.
„Sve što je povezano sa Velikom Britanijom je prilično komplikovano. Moguće i da je ta zemlja u ovom trenutku glavni učesnik u svim događajima specijalne vojne operacije, pošto u SAD polako počinje predizborna kampanja i oni se udaljavaju, pomalo se drže po strani. Imamo događaj sa brodom koji je digao u vazduh deo Krimskog mosta, a sve to je proizvod Velike Britanije...“, smatra Korolkov.

Britanci zaboravili na „Kembridžku petorku“

Reagujući na poziv Ričarda Mura na izdaju i špijunažu u korist Londona, ruska Spoljna obaveštajna služba pozvala je kolege iz britanske Mi-6 da nauče kako da rade na primeru „Kembridžke petorke“, jedne od najefikasnijih i najuspešnijih obaveštajnih mreža u istoriji, nastale sredinom tridesetih godina prošlog veka.
Nakon što je regrutovana od strane sovjetskih obaveštajaca grupa, koju su činili mladi Britanci iz najviših krugova britanskog društva, skoro dve decenije je dostavljala Sovjetskom Savezu britanske tajne.
Ruska obaveštajna služba takođe je podsetila da su britanski obaveštajci tokom Drugog svetskog rata dali mnoge živote u borbi protiv nacizma i njegovih sledbenika – „učinili su to hrabro, profesionalno i suptilno zajedno sa ruskim saveznicima“, dok danas pozivaju Ruse da ubrzaju završetak sukoba u Ukrajini, gde se Rusija bori protiv novih nacista koji su u toj zemlji došli na vlast.
Ruska obaveštajna služba podseća i na „dugu tradiciju Anglosaksonaca“ u eliminisanju „iskorišćenih izdajnika i prebega“, iako to, kako konstatuje, već dugo nije urađeno profesionalno - ostaje jasan trag“.
Logo CIA - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
SVET
Mediji: Obaveštajni podaci koje Amerika dostavlja Ukrajini stižu do Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala