- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta
Posledice nevremena u  Beogradu - Sputnik Srbija

UŽIVO Vanredno u nekoliko gradova u Srbiji, petoro na VMA u stabilnom stanju /foto, video/

Pratite nas
Jako nevreme zahvatilo je sinoć veći deo Srbije. Pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su širom zemlje i spasili 20 osoba, a bilo je i povređenih. Olujni vetar, lomio je stabla, nosio krovove. Pet osoba je zadržano na lečenju u VMA sa ozbiljnim povredama. Vanredna situacija proglašena je u Sremskoj Mitrovici, Šidu i Rumi.
Jak vetar u Beogradu obarao je sinoć drveće, nosio krovove, rušio kranove...
Povećan je broj kvarova na niskonaponskoj mreži u Beogradu, posebno na području Banovog brda, Žarkova i podavalskih naselja, kao i na teritoriji Obrenovca.
Sve ekipe Elektrodistribucije su na terenu kako bi kvarovi što pre bili sanirani.
Delovi Vojvodine, zapadne Srbije i Beograda ostali su bez struje i signala za mobilnu telefoniju.
Na beogradskom aerodromu privremeno su bili obustavljeni letovi.
Nevreme je pogodilo i Kruševac, Niš i Čačak gde je nekoliko ulica bilo pod vodom.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:21 20.07.2023
Nevreme u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
DRUŠTVO
Kad se svaki dan „pale alarmi“ i zastrašuje narod – retko ko onda beži od prave oluje
19:20 20.07.2023
VMA: Pet osoba povređenih tokom nevremena na daljem lečenju, svi stabilno
U Centru za Hitnu pomoć Vojnomedicinske akademije (VMA) pet pacijenata je primljeno na dalje bolničko lečenje zbog povreda nastalih kao posledica nevremena, koje je sinoć zahvatilo Republiku Srbiju i svi su stabilnog zdravstvenog stanja, saopštila je danas VMA.
Četiri pacijenta primljena su sa lakšim telesnim povredama ekstremiteta i zbrinuti SU na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA, dok se jedan pacijent nalazi na postoperativnom oporavku u Klinici za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA.
Kako se navodi u saopštenju, tokom redovnog 24-časovnog dežurstva Vojnomedicinske akademije sredom, u Centru za hitnu pomoć VMA pregledana su 592 lica.
Od ukupnog broja pacijenata kojima je ukazana pomoć, zbrinute su 183 povrede nastale u različitim okolnostima, 17 povreda u saobraćajnom traumatizmu, urađene su četiri hitne intervencije u angio sali, devet operacija, kao i niz dijagnostičkih intervencija i procedura kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima.
16:44 20.07.2023
Novi Sad, posledice nevremena - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
DRUŠTVO
Proglašena vanredna situacija u Novom Sadu
14:22 20.07.2023
Oblaci - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
DRUŠTVO
Sve o retkom prirodnom fenomenu koji je juče pogodio Srbiju
14:21 20.07.2023
Nevreme donelo probleme i u teretnom saobraćaju na graničnim prelazima
Nevreme koje je tokom jučerašnjeg dana i večeri zahvatilo ceo region, pa i delove Srbije, uslovilo je povremene prekide u funkcionisanju terenog saobraćaja na nekoliko graničnih prelaza, saopšteno je iz Uprave carina.
Od sinoć je zbog oštećenja pojedinih putnih deonica u Hrvatskoj obustavljen teretni saobraćaj na graničnim prelazima Šid i Neštin, a zbog posledica nevremena trenutno je obustavljen teretni saobraćaj i na graničnom prelazu Sremska Rača sa BiH.
Iz Uprave savetuju da se radi bržeg protoka robe i putnika, unapred proveri trenutno stanje na graničnim prelazima putem kamera MUP-a.
13:12 20.07.2023
Šapić: Sanacija štete će trajati sedam do 10 dana, sve gradske službe na terenu
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da su sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda od samog početka oluje bile na terenu, kao i da trenutno aktivno rade na sanaciji štete, koja će, kako je naveo, trajati od sedam do 10 dana.
"Beograd je pogodila jedna od najjačih oluja do sada. Sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda od sinoć su na terenu, stotine radnika i desetine vozila, i reaguju u cilju smanjenja negativnih efekata ove ekstremne pojave. Sinoć je prvi prioritet bio da se saobraćajnice učine prohodnim, kao i da se otkloni svaka neposredna opasnost po građane", rekao je Šapić, saopštio je Beoinfo.
On je naveo da je u Beogradu sinoć pao veliki broj stabala, nestala je struja u pojedinim delovima grada, pala dva krana na Novom Beogradu, padali delovi krovova i fasada, leteli predmeti sa terasa, usled čega je nekoliko lica zadobilo lakše telesne povrede.
"Ovo je prirodna katastrofa na koju je nemoguće uticati. Sekreterijat za vanredne situacije Grada Beograda, u saradnji sa republičkim službama koordiniše radom svih ekipa na terenu, koje od sinoć reguju na više stotina prijava građana. Paralelno sa ovim aktivnostima radi se i na proceni ukupne štete koju je ova vremenska nepogoda nanela Beogradu", istakao je gradonačelnik.
Kako je naveo, hiljade stabala je oštećeno, a sanacije svega nastalog usled ove vandredne vremenske nepogode trajaće sigurno narednih sedam do deset dana.
On je zahvalio radnicima službi koji su imali besanu noć i koji i u ovim trenucima rade na sanaciji štete.
Takođe, Šapić je uputio apel svim građanima Beograda.
"Molim sve naše sugrađane da pri sličnim vremenskim nepodogama maksimalno smanje svoje aktivnosti, da se prilagodimo novonastalim okolnostima i time što više sačuvamo ljudske živote", poručio je Šapić.
13:10 20.07.2023
Posledice snažnog nevremena na Dorćolu - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
MULTIMEDIJA
Dan posle superćelijske oluje – kako sada izgleda Beograd /foto/
12:53 20.07.2023
U nevremenu koje je sinoć pogodilo i Kruševac za sat vremena palo je 27 litara kiše po metru kvadratnom, uz jak olujni vetar koji je duvao brzinom od 93 kilometara na čas, lomeći drveće i grane, noseći crepove i limene krovove, a bilo je i prekida u snabdevanju strujom.
U Urgentnom centru kruševačke Opšte bolnice zbrinuto je osam osoba sa lakšim povredama.
11:55 20.07.2023
U čačanskom selu Trbušani jak vetar podigao je i odneo krov tribina na stadionu FK "Polet", konstrukcija je pala na lokalni put, ali i prugu, pa je neko vreme bio u prekidu železnički saobraćaj Čačak-Požega.
"Šteta je velika, krovna konstrukcija je pala na prugu i vozovi nisu mogli da saobraćaju. Naš sugrađanin je došao i sklonio je sa pruge da vozovi mogu da saobraćaju. U toku dana planiramo da sklonimo konstrukciju sa puta da bi građani mogli da ga koriste, mada imaju saobraćajnicu koja im omogućava da mogu da prilaze svojim kućama. Očekujemo pomoć od grada, jer bez te pomoći mi ovo ne možemo da uradimo", rekao je Lola Čvrkić predsednik FK "Polet" iz Trbušana.
Ni stariji meštani ne pamte da je poslednjih godina tako snažan vetar duvao na ovim prostorima. Kažu da je sreća samo u tome da je grad ovoga puta zaobišao mesta u kojima su poljoprivredni radovi u punom jeku.
"Sreća što nije bilo grada, nevreme je negde oborilo stare bandere. Odneo je ovaj krov, verovatno da nije dobro urađena konstrukcija, ali je izuzetno bio jak udar vetra, pa je logično da dođe do toga. Nije bilo baš toliko velikih šteta, ali je nevreme bilo izuzetno, neverovatno, udari su bili baš jaki, pravo je čudo da nije čupalo đrveće", rekao je meštanin Milija Kovačević.
Sinoćnja oluja izazvala je i nekoliko požara na teritoriji grada Čačka koji su brzom intervencijom vatrogasnih ekipa lokalizovani na vreme.
11:39 20.07.2023
Sedam osoba lakše povređeno u Kruševcu
U nevremenu koje je sinoć pogodilo i Kruševac za sat vremena palo je 27 litara kiše po kvadratnom metru, uz jak olujni vetar koji je duvao brzinom od 93 kilometara na sat, lomeći drveće i grane, noseći crepove i limene krovove. Bilo je i prekida u snabdevanju strujom.
U Urgentnom centru kruševačke Opšte bolnice zbrinuto je sedam osoba sa lakšim povredama.
11:27 20.07.2023
Vanredna situacija i u Šidu i Rumi
Vanredna situacija je, pored Sremske Mitrovice, proglašena i u Šidu i Rumi.
Na sednici Štaba za vanredne situacije opštine Šid doneta je odluka o formiranju Komisija za evidentiranje nastale štete na objektima i poljoprivrednim dobrima.
Poručuju građanima da se, kako bi na najbrži i najefikasniji način evidentirali štetu, jave na broj telefona 064 879 50 38, da pošalju ime i prezime, adresu ili broj katastarske parcele, sa tri fotografije nastale štete (putem Viber aplikacije).
11:11 20.07.2023
Supružnici povređeni nakon što je stablo palo na njihov automobil
Supružnici D.R. (61) i D.R. (54) su povređeni sinoć kada je usled nevremena na Babinom zubu stablo palo na njihov auto, rečeno je Tanjugu u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.
D.R. je zadobio višestruke prelome i povredu jetre i on je nakon dijagnostike smešten u šok odeljenje klinike za anestezijuu.
Njegova supruga D.R. zadobila je prelome dva rebra, potkolenice, butne kosti i kontuziju pluća i ona je primljena na ortopediju.
10:44 20.07.2023
Nevreme je izazvalo veliku materijalnu štetu na više od 300 lokacija u Novom Sadu, saopštilo je JKP Gradsko zelenilo.
Na osnovu preporuka i obaveštenja nadležnih gradskih službi, Gradsko zelenilo formiralo je šest timova od preko 100 zaposlenih sa mašinama koji su odmah nakon prvih prijava građana izašli na teren da saniraju štetu, navedeno je u saopštenju.
Uklanjanje oborenog drveća i grana nastavljeno je i jutros a, kako je navedeno, zbog sedam izvaljenih stabala na kupalištu Štrand, plaža će biti zatvorena za posetioce dok posledice nevremena ne budu sanirane i omogućeno bezbedno dalje funkcionisanje.
10:21 20.07.2023
10:05 20.07.2023
Pripadnici MUP-a spasili 40 osoba od nevremena, udari groma izazvali 20 požara
Tokom prethodne noći nevreme praćeno jakim vetrom i kišom zahvatilo je teritoriju Republike Srbije usled čega su pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a imali 201 intervenciju u kojima je bilo angažovano 505 vatrogasaca-spasilaca sa 203 vozila i tom prilikom evakuisali i spasili 40 osoba.
Pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su u gašenju 20 požara izazvanih udarom groma, dok su u ostalim događajima uklanjali oborena stabla, kao i limene krovove sa puta, saopšteno je iz MUP-a.
Na teritoriji grada Beograda, zbog posledica vremenske nepogode, Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd je intervenisala 34 puta sa 105 vatrogasaca i 35 vozila, od čega pet požara, devet tehničkih intervencija usled palih krovnih konstrukcija i 20 intervencija zbog palog drveća.
Angažovanje pripadnika Sektora iz navedenih razloga bilo je i na teritoriji Šapca, Loznice, Bogatića, Koceljeve, Vladimiraca, Bačke Palanke, Bača, Beočina, Sremskih Karlovaca i Novog Sada, Kragujevca, Paraćina,Ćuprije, Despotovca, Rekovca, Jagodine, Kraljeva, Valjeva, Ljiga, Lajkovca i Uba, Kruševca, Niša, kao i u delovima Sremskog, Moravičkog, Zaječarskog i Jablaničkog upravnog okruga.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i danas su na terenu kako bi pomogli građanima u otklanjanju posledica nevremena, navedeno je u saopštenju.
Olujni vetar oborio drvo u Beogradu - Sputnik Srbija
09:25 20.07.2023
Proglašena vanredna situacija u Sremskoj Mitrovici, dvoje teško povređeno
Zbog razornog nevremena koje je zahvatilo Sremsku Mitrovicu, proglašena je vanredna situacija danas u 8 sati u tom gradu, a dve osobe su teško povređene.
Sve komunalne službe dobile su nalog da raščišćavaju teren po selima i gradu, a gradska plaža je do daljnjeg biti zabranjena za posetioce zbog mogućeg pada odlomljenih grana i napuklog drveća.
Oko 40 ljudi zatražilo je od sinoć medicinsku pomoć s teritorije Mitrovice zbog povreda nastalih usled nevremena, a dvoje je sa težim povredama transportovano u Beograd na dalje lečenje.
Jedna je zadobila povrede vratnih pršljenova, a druga lica i glave.
Osoba sa povredama vratnih pršljenova je prevezena za Beograd u Klinički centar Srbije, dok je osoba sa povredama lica i glave prevezena u Klinički centar Vojvodine, rečeno je za Tanjug u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.
Nema ljudskih žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta.
09:21 20.07.2023
Pukovnik prof. dr Ivan Marjanović, glavni dežurni hirurg VMA rekao je za RTS da je olujno nevreme koje je pogodilo Srbiju donelo dosta posla.
“Na VMA se javio veći broj građana sa povredama – preko 40, petoro je zadržano na lečenju sa ozbiljnim povredama“, kazao je Marjanović.
Prema njegovim rečima, iz cele Srbije su dovoženi pacijenti na VMA.
“Iz Šapca je prebačen pacijent koji je pao sa krova kuće, sa prelomom karlice. Iz Vršca, pacijent je pao i pukla mu je slezina. Iz cele Srbije su dovoženi na VMA gde su zbrinuti“, naveo je Marjanović.
Svi su, napominje, u stabilnom stanju.
"Nijedan ljudski život nije izgubljen juče u Srbiji, bar što se VMA tiče", istakao je dr Marjanović.
09:19 20.07.2023
Posledice nevremena u Beogradu - Sputnik Srbija
09:19 20.07.2023
U Smederevu su ovoga jutra vidljive posledice sinoćnjeg nevremena.
Po ulicama i trotoarima su otkinute grane. U Dunavskom parku, nalazi se veliki deo krova, koji je otpao sa obližnjih zgrada zbog jakog vetra.
Deo krova, otpao je i u ulici Đure Daničića.
Oboreno je nekoliko stabala u gradu koja su oštetila automobile.
Ekipe javnog komunalnog preduzeća su od noćas na terenu i uklanjaju štetu.
Nije bilo povređenih.
08:48 20.07.2023
Prema podacima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć tokom nevremena u Novom Sadu povređene su dve osobe, 12-godišnja devojčica na koju je palo stablo i 74-godišnji muškarac koga je olujni vetar bacio sa skutera.
Oni su prevezeni u Urgentni centar i u stabilnom su stanju.
Posledice nevremena u Beogradu - Sputnik Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala