- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Pišemo novo pismo UN“: Željka Cvijanović o navodnom odgovoru Gutereša

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
Pratite nas
Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH, izjavila je da u bazi podataka UN nema relevantnog akta o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, ali da postoje kad su u pitanju njegovi prethodnici, te je najavila novo pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.
„Iako je pismo Gutereša obišlo sve medije pre nego što je stiglo u moj kabinet, jer još nije, ipak je u manipulativnim i netačnim navodima oko PIK-a (Saveta za sprovođenje mira), kojeg inače ne poznaje Dejtonski sporazum, generalni sekretar UN dao indirektan odgovor na moje pitanje, upućujući nas na bazu podataka UN. I ponovo smo pogledali, i opet videli da nema relevantnog akta o imenovanju Kristijana Šmita, ali da postoje kad su u pitanju njegovi prethodnici“, navela je Cvijanovićeva.
Ona je rekla da ne zna zašto pojedini likuju zbog Guterešovog odgovora.
„Pišemo novo pismo generalnom sekretaru UN ovih dana, s namjerom da sačuvamo obraz ove univerzalne organizacije koja nam je svima važna“, navela je Cvijanovićeva na Instagramu*.
Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović ranije je tražila da se institucijama BiH i njoj dostavi odluka o imenovanju Šmita za visokog predstavnika u BiH i tako razreši dilema u pogledu njegove funkcije i uloge u BiH, na šta je Gutereš, kako su objavili federalni mediji, odgovorio da „UN nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma niti su UN član PIK-a, koji je relevantan za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH“, prenosi RTRS.
Auto-put koji će spojiti Bijeljinu i Raču, Semberiju i Srem, Srpsku i Srbiju simbol je nacionalnog jedinstva i kruna nikada boljih i sadržajnijih odnosa Srbije i Republike Srpske, rekla je danas predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović na svečanosti povodom početka radova izgradnje deonice Bijeljina-Rača u Velikoj Obarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
REGION
Cvijanovićeva zatražila od Gutereša odluku SB UN o imenovanju Šmita
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
REGION
Cvijanović: Ako je ovo zaista odgovor iz UN, onda je u pitanju opšta prevarantska igra
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
REGION
Sarajevo se užasava istine o Šmitu koja bi mogla da stigne iz Njujorka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala