- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nuklearne varnice na Korejskom poluostrvu: Stigli američki projektili, Pjongjang spremio odgovor

© AP Photo / Wong Maye-ESevernokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17
Severnokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17 - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
Pratite nas
Severna Koreja upozorila je SAD i Južnu Koreju da je dolazak američke strateške nuklearne podmornice u južnokorejsku luku Pusan „direktna i neskrivena nuklearna pretnja“ Pjongjangu, te da je „prvi put za 40 godina strateško nuklearno naoružanje raspoređeno na Korejskom poluostrvu“.
„Uprkos ponovljenim upozorenjima Severne Koreje i ozbiljnom zabrinutošću međunarodne zajednice, SAD i grupa izdajnika iz „Republike Koreje“ održala je sastanak „nuklearne konsultativne grupe“ kako bi razmatrala plan upotrebe nuklearnog oružja protiv Severne Koreje“, navodi u saopštenju Kang Sun Nam, severnokorejski ministar odbrane.
On dodaje da su „neprijateljske snage iznele do sad najdirektniju pretnju Severnoj Koreji dolaskom strateške nuklearne podmornice klase Ohajo u luku Pusan“.
„To znači da je strateško nuklearno oružje prvi put posle 40 godina dopremljeno na Korejsko poluostrvo. Time se pokazuje da je američki scenario za nuklearni napad na Severnu Koreju ušao u najkritičniju fazu vizuelizacije i sistematizacije, a faza vojnog sukoba na Korejskom poluostrvu pojavila se kao opasna realnost izvan svake vrste mašte i pretpostavki“, navodi se u saopštenju koje su preneli državni mediji iz Pjongjanga.
U saopštenju se navodi da su SAD, među nacijama sa nuklearnim oružjem, jedine koje su otvoreno u svoju politiku uvele mogućnost upotrebe nuklearnog oružja protiv neke države.
„Tačno znamo zašto se strateško nuklearno naoružanje našlo na Korejskom poluostrvu i odakle dolazi. Pošto su SAD i „Južna Koreja“ prešli crvenu liniju u svojoj vojnoj histeriji, vreme je da Severna Koreja ponovo razjasni svoj odgovarajući odgovor“, navodi severnokorejski ministar.
Vojno-bezbednosna situacija na Korejskom poluostrvu drastično se promenila zbog bezobzirnih vojnih poteza SAD i njihovih saveznika, što jasno pokazuje kakvu misiju nuklearno oružje Severne Koreje treba da ispuni, piše u saopštenju.
„Podsećam američku vojsku na činjenicu da povećana vidljivost raspoređivanja strateške nuklearne podmornice i drugih strateških sredstava, može da potpadne pod uslove za upotrebu nuklearnog oružja, koji su definisani u zakonima Severne Koreje o politici nuklearnih snaga“, navodi Pjongjang.
Severnokorejska doktrina korišćenja nuklearnog oružja omogućava sprovođenje neophodnih akcija u slučaju nuklearnog napada na državu ili u slučaju procene da je takav napad na državu neizbežan, podseća se u saopštenju.
„Američka vojska treba da shvati da su njihova nuklearna sredstva ušla u ekstremno opasne vode. Još jednom upozoravam SAD i vojne gangstere „Južne Koreje“ koji drsko pozivaju na „kraj režima“ u našoj zemlji: Bilo kakva upotreba vojne snage protiv Severne Koreje biće njihov najočajniji izbor posle koga više neće biti mesta da dalje razmišljaju o svom postojanju“, saopštio je severnokorejski ministar odbrane.
Oružane snage Severne Koreje odgovorno će sprovesti svoju važnu misiju odbrane državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i osnovnih interesa, te sprečiti nuklearni rat na Korejskom poluostrvu i severoistočnoj Aziji, odvraćanjem i odbijanjem suludih manevara SAD i njihovih marioneta da upotrebe nuklearno oružje na Korejskom poluostrvu, navodi se u saopštenju.
Američka nuklearna podmornica Konektikat, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SVET
Američka nuklearna podmornica stigla u Južnu Koreju, otkriven razlog dolaska
Severna Koreja lansirala je projektil za koji se sumnja da je balistička raketa - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
SVET
Severna Koreja lansirala još jedan projektil /foto/
Američki vojnici pripremaju se za vojne vežbe u Padžuu u Južnoj Koreji u blizini granice sa Severnom Korejom - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
SVET
Otkriven identitet vojnika SAD koji je bez dozvole ušao u Severnu Koreju, poznato još detalja /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala