Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Postaje sve opasnije“: Vučić poručio Stoltenbergu da je NATO odgovoran za bezbednost na KiM

© Foto : YouTube/NATO News, snimak sa ekranaAleksandar Vučić i Jens Stoltenberg
Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg  - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Pratite nas
Veoma sam zabrinut zbog poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji, a ne samo na severu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić uoči sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
Prvog čoveka Alijanse je zamolio da osiguraju i bezbednost za Srbe na KiM. Stoltenberg je poručio je da će Alijansa nastaviti da sprovodi svoj mandat na KiM na nepristrasan način.
Predsednik Vučić je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu zahvalio što je pokazao spremnost da sasluša i srpsku stranu.
Moram reći da sam veoma zabrinut poslednjim dešavanjima na celom Kosovu i Metohiji, a ne samo na severu, i neću to iskoristiti da bih okrivljavao drugu stranu, ali ova poseta je veoma važna za nas, jer ovo postaje sve važnije bezbednosno, a ne samo političko pitanje“, rekao je Vučić.
Ističe da različito gledamo na incidente na severu KiM, kao i da mi verujemo da sve ono što se desilo izazvano neodgovornim pristupom prištinskih vlasti.
"Ali ne samo to, bilo je i ozbiljno povređenih, odnosno upucanih Srba, i o tome nije sprovedena istraga, što nas izuzetno brine. U isto vreme postoje neosnovana i proizvoljna hapšenja Srba što je nešto što ne samo da nam smeta, već predstavlja i veliku zabrinutost za Srbe koji žive na severu KiM i za Srbe uopšte gde god da žive", dodao je Vučić.
Takođe, ukazao je da smo do sada imali veoma profesionalan i dobar odnos sa Kforom i NATO trupama na Kosovu i Metohiji.
"Sarađivali smo sa vašim ljudima na veoma odgovoran i ozbiljan način, ali Vi ste pomenuli Rezoluciju 1244 koja je napravljena u skladu sa Poveljom UN, ako pogledamo tu Rezoluciju NATO je odgovoran za bezbednost na Kosovu i zamolio bih Vas da tu bezbednost obezbedite i Srbima", poručio je Vučić.
Naveo je i da je u poslednjih šest meseci najmanje šest Srba ranjeno vatrenim oružjem od strane Albanaca.
"Uglavnom od strane njihovih bezbednosnih snaga. Srećom, nijedan Albanac nije upucan i teže povređen što pokazuje ko šta radi", naglasio je Vučić.
"Ovo je veoma važno pitanje za nas, jer bismo da održimo mir, stabilnost i takođe da zadržimo ovakav odnos odgovoran i zasnovan na poverenju i iskrenosti između NATO-a i Srbije", zaključio je Vučić.

Stoltenberg: Nastavićemo da sprovodimo naš mandat nepristrasno

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem da Alijansa nastavlja da osigurava bezbednost kretanja za sve zajednice na Kosovu i Metohiji.
Povodom sukoba Srba sa pripadnicima Kfora, istakao je da su napadi na misiju NATO-a na KiM neprihvatljivi.
“Pojačali smo prisustvo kao reakciju na povećanje napetosti na severu. Nastavićemo da obezbeđujemo sproveđenje našeg mandata na nepristrasan način“, poručio je Stoltenberg.
Vučić se prethodno sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, nakon čega je rekao da Priština ne želi na ozbiljan način da učini bilo šta po pitanju deeskalacije.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom  - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
SRBIJA
Razgovori završeni bez direktnog sastanka delegacija Beograda i Prištine
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
SRBIJA
Vučić: Kurti neće da menja politiku, sastanak sa Stoltenbergom sledeće nedelje je ključan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala