- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Nikome ne treba objašnjavati šta znači pokušaj napada na Putina

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Pratite nas
Kremlj je saopštio da Moskva nije upućivala nikakve pretnje vlastima Južnoafričke republike u vezi sa hipotetičkim hapšenjem predsednika Rusije Vladimira Putina tokom njegovog učešća na samitu BRIKS-a, ali je upozorio šta znači napad na ruskog lidera.
Na molbu da prokomentariše objave da je Moskva, navodno, stavila do znanja Pretoriji da je potencijalno Putinovo hapšenje jednako objavi rata, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odgovorio:
„Niko nikome ništa nije stavljao do znanja. U celom svetu apsolutno svima je jasno šta znači pokušaj napada na šefa ruske države. Zato ništa nikome ne treba objašnjavati“, zaključio je Peskov.
Prethodno, južnoafrički predsednik Siril Ramaposa u pismu, upućenom Visokom sudu južnoafričke provincije Gauteng, napisao je da bi hipotetičko hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina u Južnoafričkoj Republici po nalogu Međunarodnog krivičnog suda bilo ravno objavi rata Rusiji.
Naknadno, kabinet predsednika Južne Afrike saopštio je da predsednik Rusije Vladimir Putin neće ići na samit BRIKS-a u Johanesburgu i dodao da je o ovom pitanju doneta zajednička odluka.
Ranije je Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove zbog optužbi za „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece.
Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
RUSIJA
Hipotetičko hapšenje Putina u Južnoafričkoj Republici značilo bi objavu rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala