- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Hipotetičko hapšenje Putina u Južnoafričkoj Republici značilo bi objavu rata

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
Hipotetičko hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina u Južnoafričkoj Republici po nalogu Međunarodnog krivičnog suda bilo bi ravno objavi rata Rusiji, saopštio je južnoafrički predsednik Siril Ramaposa u pismu, upućenom Visokom sudu južnoafričke provincije Gauteng.

„Bilo bi nepromišljeno, neustavno i nezakonito postupiti po ovlašćenjima, datih vladi - objaviti rat Rusiji hapšenjem predsednika Putina“, prenosi lokalni portal News 24 reči Ramapose.

„Bilo bi u suprotnosti sa našim Ustavom rizikovati rat sa Rusijom. Imam ustavnu obavezu da zaštitim nacionalni suverenitet, mir i bezbednost republike, da poštujem, štitim, unapređujem prava naroda republike na život i bezbednost“, dodao je on.
Istovremeno, predsednik je insistirao da sud drži u tajnosti njegov stav kako bi se očuvala poverljivost saradnje južnoafričke vlade i Međunarodnog suda.
Međutim, Vrhovni sud je u utorak naložio objavljivanje Ramaposinog poverljivog pismenog odgovora na zahtev opozicione Demokratske stranke da vlada postupi po odluci Međunarodnog krivičnog suda koja se tiče hapšenja Putina.
Podsetimo, samit BRIKS-a na kojem bi ruski predsednik mogao da doputuje u Južnoafričku Republiku, koja je njegov domaćin, održaće se od 22 do 24. avgusta.
Istražni komitet Rusije, automobil - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
RUSIJA
Odgovor Moskve na odluku MKS o nalogu za hapšenje Putina: Uskoro poternice protiv sudija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala