- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ko će da mu vrati dve godine života?

© AFP 2023 / OSCAR DEL POZOBenžamen Mendi
Benžamen Mendi - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Pratite nas
Francuski levi bek Benžamen Mendi (29) zaigraće ponovo fudbal posle skoro dvogodišnje pauze pošto je potpisao ugovor sa francuskim prvoligašem Lorijenom, potvrdio je klub na zvaničnom sajtu.
Mendi je sa čelnicima francuskog kluba potpisao dvogodišnji ugovor, a stigao je kao slobodan igrač posle raskida saradnje sa Mančester sitijem.
Bivši reprezentativac Francuske nije igrao fudbal prethodne dve godine zbog optužbi za silovanje. Pre nekoliko dana Britanski sud ga je oslobodio svih optužbi, proglasio nevinim i odbacio svih sedam tužbi kao neosnovane.
Francuski fudbaler je bio optužen za silovanje od strane 24-godišnje devojke, dok ga je druga od 29. godina optužila za pokušaj silovanja u oktobru 2018. Ipak, za oba slučaja sjajni levi bek je dobio oslobađajuću presudu.
Engleski mediji preneli su da se tokom izricanja presude, sada već bivši fudbaler Građana, rasplakao. Mendi tokom suđenja nije mogao da igra za Mančester siti, pa se sad vraća na terene prvi put od avgusta 2021. godine.
Kao član šampionske generacije Francuske sa Mundijala u Rusiji 2018. kada je postao svetski šampion, Mendi bi sigurno imao priliku da napravi veliki rezultat sa svojom selekcijom i u Kataru 2022. Ali, nije mu se dalo...
© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaMendi (u sredini) sa Dembeleom i Mbapeom u Rusiji 2018.
Nagraždenie pobediteleй ČM-2018 po futbolu - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Mendi (u sredini) sa Dembeleom i Mbapeom u Rusiji 2018.
Holandski fudbaler Memfis Depaj oglasio se ubrzo nakon što je Mendi oslobođen optužbi. Napadač Atletiko Madrida se pita šta posle svega i kako Mendi može normalno da nastavi karijeru sada kada se ispostavilo da nije počinio dela koja su mu se stavljala na teret, a zbog kojih je prekinuo karijeru.
„I šta mi sad da radimo? Ko će da pomogne da Mendi preboli sve ovo? Ko će biti odgovoran za to što je ukaljano njegovo ime? Kako će da povrati karijeru? Toliko godina ulaganja da postane profesionalni fudbaler, i šta sad? Nisam se do sada bavio ovim slučajem jer ne znam detalje, ali sam pričao sa njim dok je bio u pritvoru i igrali smo nekoliko puta jedan protiv drugog. Nisam video zlo u njemu. Ne smemo da dozvolimo da se nama sportistima ovakve stvari rade. Ko će da stane uz nas kada je potrebno? Ne okrećite leđa ljudima“, poručio je Depaj.
I Vinisijus Žunior, as madridskog Reala, podržao je javno Mendija. Brazilac ima probleme sa rasizmom u Španiji i često je zbog načina na koji se bor protiv uvreda i on sudska mušterija.
„Žao mi je zbog svega kroz šta si prošao, Mendi. Izgubio si dve godine karijere, ali to je najmanje važno trenutno... Šta ćemo sa psihološkom štetom? Tvoj život sigurno neće biti isti. Kultura uništavanja karijera odnela je još jedu žrtvu. Do kada ćemo biti optuženi i osuđeni bez prava na odbranu? Lažne vesti se kreiraju i šire bez ikakvog osnova i posle je sve gore. Svaki profesionalac mora minimum da bude odgovoran, ali ozbiljan posaodanas kao da ne postoji. Zato pitam, šta će se učiniti da se popravi štetas koja je naneta Mendiju“, zaključio je Brazilac.
Dejan Stanković - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
SPORT
Stanković: Znao sam kako će se sve završiti – hteo sam da „muški poginem“
Dušan Tadić, Ajaks - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SPORT
Kad mačke više nema – miš bi da vodi kolo
Selektor Dragan Stojković Piksi pozdravlja navijače - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SPORT
Zagrebu se neće svideti Piksijeve reči
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala