- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Stanković: Znao sam kako će se sve završiti – hteo sam da „muški poginem“

© Foto: FK Crvena zvezdaDejan Stanković
Dejan Stanković - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Pratite nas
Dejan Stanković je sezonu završio u Sampdoriji, koju je preuzeo odmah posle odlaska iz Zvezde, a trenutno je na Zlatiboru gde učestvuje u radu svog kampa za mališane „Deki5“, odakle se osvrnuo na svoju odiseju u Italiji.
Stanković je posle uspešnog perioda provedenog u Zvezdi otišao u Sampdoriju, ali nije uspeo da tu ekipu sačuva od ispadanja iz Serije A i saradnja je okončana.
„Neću tražiti odmor, ovaj sad što sam imao mi je itekako prijao, bili smo svi zajedno, porodično, spreman sam za novi trenerski izazov. Nisam baš probirljiv, ali posle iskustva u Sampdoriji, ko se u mleko opeče duva i u jogurt. Iz Crvene zvezde sam odmah otišao u Sampdoriju i tamo se susreo sa ozbiljnim problemima što se tiče kluba, a za rad sam dao celog sebe. Sa navijačima sam imao sjajan odnos, bili su jedini sunčev zrak u tom trenutku“, naveo je Stanković.
Iz Zvezde je Stanković otišao pre tačno deset i po meseci posle neuspeha protiv Makabija u borbi za plasman u Ligu šampiona.
„Zvezda je emocija i čista emocija, prvih par meseci mi je bilo teško da sve prihvatim, dete sam kluba, odrastao u Zvezdi, koji je sebi ostvario san i da zatvori krug i postane i trener. Zahvalan sam Zvezdi do neba jer sam imao priliku da sednem na klupu tako velikog tima, tek kad uđeš unutra shvatiš šta si, gde si ponikao, čije si boje branio, braniš, seo neiskusan, učio, osetio pritisak i uspeo da se izborim sve do jednog momenta kad me je sve to sve savladalo“.
Stanković naglašava da je dao celog sebe za Zvezdu.
„Nemam ja šta sebi da zamerim, fudbal je to, satkan je od pobeda i poraza, uspeha i neuspeha, bitno je kako ustaneš, pao si, nekad to bude realno, nekad ne, ali preboleo sam taj momenat i ostaju mi čiste emocije prema igračima, klubu, svima sa kojima sam radio. Dali su mi dušu, sve, to se moglo osetiti i naravno stadion, sever, sa tim momcima sam imao neponovljiv odnos, ogromnu podršku, Na tom stadionu nikad nisam dobio zvižduk, ta utakmica 25. avgusta prošle godine bila je baš emotivna, izašao sam polomljen jer se sve čudno izdršavalo. Utakmica je išla u dosta dobrom smeru, dobro odigrana, ali to je fudbal, bomba u tom trenutku, nisam imao snage da se oporavim. Nigde ja nisam pobegao, ne mogu ja da pobegnem iz mog kluba, moje zemlja, grada Jednostavno, bilo je stop, kao zvezdaš nisam mogao da prebolim, znam koliko je svima značilo“.
Zahvalio se Stanković i svom prethodniku u Crvenoj zvezdi.
„Kada sam dolazio nasledio sam velikog gospodina Vladana Milojevića, tek kada sam i sam prolazio kroz neke stvari shvatio sam koliki je pritisak izdržao, kao čisti zvezdaš, veliki čovek koji mi je ostavio plus 11 i dao prostora da se za prvih šest meseci u tom džuboksu što brže snađem. Ovom prilikom mu se zahvaljujem na svemu, na lepim rečima, sada kad sam otišao mnogo bolje ga razumem. To što je on uradio, vratio Zvezdu gde pripada, dva puta uveo Zvezdu u Ligu šampiona je strašan rezultat i treba da ostane u istoriji kluba“, kaže Stanković, koji potom nastavlja:
„Ja sam dobio plus 11 i prvi krug kvalifikacija za LŠ, a ostavio sam plus sedam i direktan plasman. Na to sam ponosan, dosta se bodova osvojilo plasmanom u šesnaestinu i osminu finala Lige Evrope, možda je to bilo odelo skrojeno za naš tim u tom trenutku jer je normalno da Zvezda teži ka napretku, da se lestvica podiže iz dana u dan. Želim Zvezdi od srca da ne stavlja pred sebe ciljeve, nego da ih ruši iz dana u dan, imaju sada mogućnost da se u LŠ prikažu u lepom svetlu, znam da stadion daje mnogo, uzima isto jer je pritisak ogroman, ali sam sigurno da će na čelu sa Barakom Baharom to izgledati fenomenalno, pogledao sam par utakmica na pripremama, pojačanja već u sistemu, igraju dobro, mnogo sam srećan da će preskočiti kvalifikacije, da imaju direktan ulazak, da rade na sebi. Bahar je pokazao da je veliki stručnjak i kao zvezdaš iza njega stojim 100 posto“.
Stanković je ponovio da ništa u karijeri ne bi menjao.
„Prihvatio sam sve poraze, uspone i padove, na tome odrastaš, učiš. Niko nije perfektan u životu, ali što pre shvatiš svoje mane postaćeš bolji čovek i otac i muž i sportista. Gledam da to prenesem i na moju decu, na momke, nisu više ni deca, gledam da im pomognem da preskoče bar taj prvi prag, a odluke tokom karijera moraće da donose sami, neću moći ja da uđem u njihovu glavu“.
Kada je u pitanju epizoda u Sampdoriji Stanković je istakao da je to bila „samoubilačka misija“, ali da je znao da mora da ostane do kraja jer ga je tako učio Mihajlović.
„Bio je živ kad sam otišao, a posle, koliko mi je samo bio potreban taj poziv, samo minut. Dosta puta sam u sebi pretpostavljao šta bi mi odgovorio, znamo se 25 godina, pa sam se vodio tim putem. Nije bilo ni sreće, mnoge stvari u klubu nisu funkcionisale, u Seriji A to ne sme da se dozvoli, pa povreda prvog golmana i odlazak šestorice igrača prvog tima u januaru…Znao sam kako će se završiti, ali sam želeo da piše da sam poginuo kao heroj i muški“, istakao je Stanković.
Stanković je jedini u istoriji fudbala koji je igrao na tri Mundijala sa tri različite reprezentacije – SRJ 1998, SCG 2006. i Srbija 2010. godine. Sa ove distance prokomentarisao je i Mundijal u Kataru.
„Prvenstvo u Kataru igralo se u čudnom terminu, igrači dolaze iz takmičenja i moliš Boga samo da ti dođu svi zdravi, nebitna je i minutaža i forma. Nama se to nije desilo, momci su stegli zube, dali sve od sebe i u tom trenutku to je bio njihov maksimum. Piksi je sa ovom generacijom napravio nešto fenomenalno, pomerio je granice, standarde naš fudbal. Na kraju jr bitan samo rezultat, nije bitno kako, bitno je da odemo ne EURO posle 24 godine, poslednji put smo igrali kad sam ja počinjao, a Piksi bio igrač. Ajde da uhvatimo ritam Svetsko, Evropsko, pa ćeš u nekom trenutku da iskočiš, prođeš grupu uđeš u završnicu i napraviš nešto“, zaključio je Stanković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala