- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Pentagon: Okosnica zapadnih garancija bezbednosti za Ukrajinu - njena samoodbrana

© AP PhotoZgrada Pentagona
Zgrada Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
Osnovni deo zapadnih garancija bezbednosti za Ukrajinu će biti njena samoodbrana, izjavio je ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin.

„Jezgro svakog sporazuma će za Ukrajince biti sposobnost da se brane i obuzdaju agresiju. Za to će im biti potrebna borbena moć i mi na to i fokusiramo našu pažnju“, rekao je on na pres konferenciji u Pentagonu govoreći o rezultatima sednice mnogostrane kontakt grupe koju je osnovao Zapad za koordinaciju isporuka oružja Kijevu.

Dodao je da će oko toga biti formiran bilateralni sporazum i da će taj posao Zapad morati da zajedno obavi, a ne jedna država. Detalje nije istakao, ali je potvrdio da Vašington već sarađuje sa Kijevom povodom takvih, navodnih, garancija bezbednosti.
Prema njegovi rečima, Zapad pokušava da ojača Oružane snage Ukrajine u bliskoj budućnosti, kao i da im obezbedi potencijal za samoodbranu i obuzdavanje agresije.
„U nekim slučajevima, pošto smo uložili kapital u nešto što još uvek treba da se proizvede, znači da se to materijalizuje posle nekoliko meseci ili u nekim slučajevima godinu dana. Međutim, to će doprineti stvaranju potencijala koji će Ukrajini biti potreban u budućnosti“, dodao je američki ministar, ali nije otkrio detalje.
Zemlje NATO-a odobrile su 11. jula višegodišnji paket podrške Ukrajini, koji se sastoji od tri tačke: plan pomoći za postizanje kompatibilnosti ukrajinskih Oružanih snaga sa standardima NATO-a, stvaranje Saveta NATO-Ukrajina i potvrda prava Ukrajine da se pridruži Severnoatlantskom savezu, bez prethodnog sprovođenja akcionog plana za postizanje članstva.
Istovremeno, nije naznačen vremenski okvir za ulazak Ukrajine u blok, na čemu je Kijev insistirao. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, naprotiv, rekao da je za Ukrajinu „sada najvažnije da opstane kao suverena država u Evropi, inače razgovor o članstvu u NATO uopšte neće imati smisla“.
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
EU spremna da pruži Ukrajini garancije bezbednosti, isto najavila i Amerika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala