- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

EU spremna da pruži Ukrajini garancije bezbednosti, isto najavila i Amerika

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Pratite nas
Šef Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da su EU i NATO jedinstveni u nameri da podrže Ukrajinu i da joj pruže neophodne bezbednosne garancije, navodi se na na sajtu Evropske komisije. Mišel je doputovao u Vilnjus kako bi prisustvovao sastanku u okviru samita NATO.

"Sastanak NATO i EU je veoma važan, važno je da se držimo zajedno kako bismo pružili podršku Ukrajini. Imamo odličnu saradnju sa NATO-om... Takođe je važno naglasiti da želimo da budemo što jedinstveniji, spremni smo da Ukrajini pružimo garancije bezbednosti i učestvujemo u donošenju svih mera“, rekao je šef Evropskog saveta.

Kako je saopštila Bela kuća, SAD i druge zemlje G7 će danas objaviti o pružanju garancija bezbednosti Ukrajini. Biće predstavljeni planovi za pomoć u izgradnji vojske koja može da se brani i zadržava napade. Pored toga, biće održan niz sastanaka između zemalja G7 i Ukrajine kako bi se dogovorile bilateralne bezbednosne garancije.
Zemlje NATO-a odobrile su juče višegodišnji paket podrške Ukrajini, koji se sastoji od tri tačke: plan pomoći za postizanje kompatibilnosti ukrajinskih Oružanih snaga sa standardima NATO-a, stvaranje Saveta NATO-Ukrajina i potvrda prava Ukrajine da se pridruži Severnoatlantskom savezu, bez prethodnog sprovođenja akcionog plana za postizanje članstva. Istovremeno, nije naznačen vremenski okvir za ulazak Ukrajine u blok, na čemu je Kijev insistirao. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, naprotiv, rekao da je za Ukrajinu „sada najvažnije da opstane kao suverena država u Evropi, inače razgovor o članstvu u NATO uopšte neće imati smisla“.
Uništeni tenk ukrajinske vojske u pravcu Artjomovska - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Ruski sistemi PVO presreli četiri krstareće rakete „storm šedou“, oboren helikopter Mi-24
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala