Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Grenel: Eskobarov izveštaj lišen činjenica, ne nudi realna rešenja

© AP Photo / John LocherRičard Grenel, savetnik Donalda Trampa
Ričard Grenel, savetnik Donalda Trampa - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
Bivši specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Ričard Grenel poručio je da je izveštaj Gabrijela Eskobara o situaciji na KiM lišen činjenica iz stvarnih događaja na terenu.
"Ovo svedočenje o Kosovu i Srbiji je lišeno činjenica iz stvarnih događaja na terenu i ne nudi realna rešenja", napisao je juče Grenel na Tviteru.
On je dodao da je Stejt department "nadmudrio" kongresmene Majka Mekola i Tomasa Kina koji predsedavaju Potkomitetom za Evropu pred kojim će Eskobar sutra svedočiti, prenosi Tanjug.
"Potrebna nam je odgovornost, a ovo nije to", dodao je Grenel.
Ključni element Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i Aneksu za implementaciju je ispunjavanje obaveze Prištine da se uspostavi Zajednica srpskih opština, navodi se, pored ostalog, u izveštaju Eskobara koji će sutra svedočiti pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.
"Kosovo i Srbija su se dogovorili da međusobno priznaju dokumenta i nacionalne simbole. I, što je najvažnije, prema tom sporazumu, Srbija više neće lobirati protiv Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama", piše, pored ostalog, specijalni američki izaslanik u izveštaju.
Međutim, Eskobar navodi da je, otkako su strane postigle te dogovore, došlo do "ozbiljnih provokacija, eskalacije tenzija i neprihvatljivog nasilja srpskih demonstranata nad KFOR-om, policijom i novinarima na severu Kosova".
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
SRBIJA
„Težak odnos između Beograda i Prištine“: Šta je Eskobar rekao u izveštaju američkom Kongresu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala