Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar opet promenio priču – za krizu na Severu sad mu krivi srpski demonstranti

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar ispred zgrade Predsedništva
Gabrijel Eskobar ispred zgrade Predsedništva  - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
Gabrijel Eskobar je svojim viđenjem situacije na Kosovu i Metohiji koje je izložio u izveštaju američkom Kongresu jasno pokazao da iza svakog poteza Aljbina Kurtija stoji Vašington i da je dobro što nismo poverovali u njihove priče da ih zanima i mišljenje Srbije, ocenjuje analitičar Stevica Deđanski.
U izveštaju specijalnog izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, predatom Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, o angažmanu SAD na Balkanu, u sektor gde je reč o Kosovi i Metohiji Eskobar se bazirao na Ohridski sporazum, za koji nije propustio da se pohvali da je „njihovih ruku delo“. Doduše, zaboravio je da napomene da Srbija taj sporazum nije parafirala, već samo uzela u razmatranje.

Izveštaj bez krivice Albanca

Eskobar je takođe zaključio da je do eskalacije i tenzija na severu Kosova došlo zbog neprimenjivanja pomenutog sporazuma, a da je sukob nastao nakon „neprihvatljivog nasilja srpskih demonstranata protiv Kfora, policije i novinara na severu Kosova“. Dakle, niti su krivi Albanci sa Kosova niti Amerika koja je odobrila i legalizovala prištinske lokalne izbore na severu, bez učešća Srba. Da stvar bude još gora, govoreći o potrebi napretka regiona ka evropskim integracijama, Srbiju je smestio u kontekst evroatlantske strukture, dakle, i EU i NATO.
Dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, kaže da ne zna koji je Gabrijel Eskobar pravi kada govori o nama.
„Kada ga slušamo Eskobara moramo da se pitamo kog Eskobara slušamo - jedan ili dva. Da li je to onaj prvi koji je nedavno govoreći u u Atlantskom savetu imao vrlo razumne i nama prihvatljive stavove kao što je da Priština mora da ispuni sve preuzete obaveze pa i onu koja se odnosi na formiranje ZSO iz 2013/15. godine da bi se dijalog nastavio. Vrlo je bio oštar kada je rekao da ako Aljbin Kurti to ne želi da sprovede u delo to će biti urađeno i bez njega. Dakle, to je Eskobar broj jedan koji je realno sagledavao situaciju, znao šta se dešava i kako stvari teku,“ ističe Deđanski.

Ko je pravi Eskobar?

Onda se pojavi Eskobar broj dva, dodaje naš sagovornik, koji je po odlasku u Vašington očito doživeo resetovanje, jer je potpuno promenio priču.
„Tada je eksplicitno rekao da ne razume zašto se neko na njega ljuti, misleći na Kurtija, kada je on sve što je radio, radio za dobrobit Kosova i sada u tom stilu i pravcu i nastavlja. Sada govori sve ono što nije tačno. Pominje neke obaveze koje Srbija treba da ispuni iz iz Ohridskog sporazuma koji nije potpisala, a siguran sam da nije ništa potpisano ni o atlantskim integracijama ili da se ponovo pregovara o ZSO,“ kaže sagovornik Sputnjika.
Deđanski konstatuje da je Eskobar zapravo ovim izveštajem samo pokazao da smo u pravu što smo bili oprezni, što se tiče neke vrste retoričke podrške koja je dolazila iz Amerike.
„O tim časnim namerama koje Amerikanci imaju prema nama i da uviđaju situaciju na terenu - od toga nema ništa. Kurti šta god da radi očigledno ima podršku Amerike,“ zaključuje naš sagovornik.
Deđanski je skoro pa, kako kaže, zapanjen da je u dokumentu Eskobar istakao da su se Kosovo i Srbija dogovorili su da međusobno priznaju dokumenta i nacionalne simbole i da prema sporazumu iz Ohrida koji Srbija nije potpisala, već samo uzela u razmatranje, Srbija više neće lobirati protiv članstva Prištine u međunarodnim organizacijama.
Jedino što je Eskobar naveo pozitivno za Srbiju je, primećuje naš sagovornik, da ZSO mora da se formira - doduše, nije rekao kakva i koja…
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
SRBIJA
„Težak odnos između Beograda i Prištine“: Šta je Eskobar rekao u izveštaju američkom Kongresu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala