- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Usred rekordnih vrućina Sunce preti još nečim: Ruski naučnici upozorili na snažne solarne eksplozije

© NASASunčeve baklje
Sunčeve baklje - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
Pratite nas
Za ponedeljak se predviđa snažna solarna aktivnost koja bi mogla da ometa kratkotalasnu komunikaciju, rekli su ruski naučnici nakon što su u nedelju primećene tri baklje na Suncu.
Institut za primenjenu geofiziku Fedorov u Moskvi saopštio je da su moguće baklje klase X, uključujući protonske baklje, i da se očekuje da će se kratkotalasni radio uslovi pogoršati.
Baklje X-klase su najveće eksplozije u solarnim sistemima i mogu stvoriti dugotrajne radijacijske oluje. Protonske baklje su oluja solarnih energetskih čestica, sastavljenih uglavnom od protona.
Solarne (Sunčeve) baklje nastaju kada se povežu moćna magnetna polja u i oko Sunca. One mogu uticati na magnetno polje Zemlje sa potencijalom da oštete satelite i komunikacionu opremu, navodi NASA.
2022. godine, geomagnetna oluja izazvana velikim naletom sunčevog zračenja uništila je 40 tada tek lansiranih SpaceX satelita.
Tri solarne baklje su primećene u nedelju, saopštio je Institut Fedorov, od kojih je jedna trajala 14 minuta, praćena prekidom u radio komunikaciji.
Solarna baklja — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Opasno Sunce: Sputnjik otkriva šta će se dogoditi sa Zemljom
Čovek se rashlađuje vodom iz fontane - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
DRUŠTVO
Tropski udar: Crveni meteo-alarm na snazi u celoj Srbiji, temperatura skače
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala