- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Opasno Sunce: Sputnjik otkriva šta će se dogoditi sa Zemljom

CC0 / Pixabay / Solarna baklja — ilustracija
Solarna baklja — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Pratite nas
Hladnoća, glad i izumiranje čovečanstva, o tome pišu mnogi u svojim apokaliptičnim delima koja govore o nestanku Sunca. Na Svetski dan životne sredine, Sputnjik otkriva u razgovoru sa naučnicima sa Baltičkog federalnog univerziteta da li su stvari zaista tako loše, ima li nade ili je još mnogo gore?

Kako funckioniše Sunce?

Sunce već sija oko pet milijardi godina. Vodonik je „drvo za ogrev“ za ovu blagoslovenu vatru koja služi svima nama, rekao je šef obrazovnog i naučnog odeljenja „Instituta visokih tehnologija Baltičkog federalnog univerziteta Emanuel Kant“, doktor fizičkih i matematičkih nauka Artjem Jurov.

„Sunce ima veliku masu koja stvara snagu koja teži ka tome da sagori našu zvezdu. I to bi moglo da se dogodi vrlo brzo da nema plamena vodonika koji gori u centru Sunca“, objasnio je naučnik.

Prema njegovim rečima, temperatura u toj peći je i do 15 miliona stepeni Celzijusa, a već pri deset miliona stepeni Celzijusa zakoni fizike aktiviraju moćnu silu termonuklearne reakcije.
„Jezgra atoma vodonika se spajaju i pretvaraju u jezgra helijuma. Zanimljivo je reći da ako se saberu mase dva jezgra vodonika, onda će ukupna masa biti veća od mase nastalog jezgra helijuma“, pojasnio je Jurov.
Dodao je da ta masa koja je nestala stvara veliku energiju i da osim helijuma nastaju i druga jedra, jer kroz Sunce teče veoma složna nuklearna hemija.
© NASASunčeve baklje
Sunčeve baklje - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2023
Sunčeve baklje

Kada će početi „kraj sveta“?

„Mirna slika ravnoteže dve gravitacione sile koje žele da istisnu, i pritisak termonuklearne peći koja želi da se još više užari, trajaće oko pet milijardi godina. Nakon toga će početi grandiozni, nezamislivo spektakularni i smrtonosni za ljude procesi, ako ljudi još budu postojali“, rekao je ruski naučnik.

U fikciji se često stvaraju slike sveta u dalekoj budućnosti kada će se Sunce samo ugasiti ili će se pomalo gasiti. U tim uslovima se odvijaju neverovatne, već priče koje potiču iz fantazije.

„Stvarnost će biti strašnija i spektakularnija! Za pet milijardi godina će sav vodonik u jezgru Sunca biti istisnut novoformiranim helijumom, jer je gušći i istiskuje vodonik. Međutim, mnogo vodonika ostaje u zvezdi, ali ne u centru, već u delovima u kojima je temperatura niža“, tvrdi Jurov.

Prema njegovim rečima, to će dovesti do toga da će velika toplota i pritisak koji idu od centra početi da slabe. Međutim, to ne znači da će se realizovati pretpostavke pisaca o izumiranju zvezde.
CC0 / Pixabay / Sunce
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2023
Sunce

Gigantsko crveno Sunce na čitavom nebu

„Snižavanje pritiska će dovesti do toga da će kompresija gravitacije konačno početi da bude u prednosti i Sunce će početi da se smanjuje. Nakon nekog vremena, a zbog ove kompresije, temperatura zvezde će se naglo povećati“, pojasnio je on.
Kada temperatura u tankom omotaču vodonika, koji je slepljen oko helijumskog jezgra dostigne deset miliona stepeni, ponovo će se pokrenuti termonuklearna mašina za pretvaranje vodonika u helijum i oslobađaće se toplota.
„Stari plamen će ponovo izbiti, ali neće goreti u jezgru, već u tankom sloju vodonika oko helijuma. Neće samo doći do izuzetno intenzivne reakcije, već i do naglog rasta pritiska koji će dovesti do oticanja Sunca“, tvrdi ruski naučnik.
Smatra da će planete koje su blizu Sunca biti na udaru. Merkur će biti unutar oteklog giganta Sunca, a Venera na ivici.
„Sunce, verovatno, neće doći do Zemlje, ali joj to neće pomoći jer će svi okeani ispariti, atmosfera će nestati i sve će biti prekriveno lavom. Prosečna temperatura na planeti će biti nekoliko hiljada stepeni. Vatreni pakao, sa neverovatnim crvenim Suncem će biti na čitavom nebu. Klimatski uslovi na Zemlji tokom ovog perioda će onemogućiti život“, nastavio je on.
© NASABeli patuljak
Beli patuljak - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2023
Beli patuljak

Da li čovečanstvo ima šanse da preživi?

Smirivanje zvezde bi teoretski moglo da pokrene termonuklearna reakcija helijuma u jezgru Sunca. Međutim, to zahteva desetostruko povećanje temperature do 100 miliona stepeni Celzijusa, rekao je Jurov.
„Takva temperatura će biti postignuta unutar crvenog nabreklog Sunca. Prilikom sagorevanja vodonika mnogo deblji helijum bi oticao ka centru. To će dovesti do sve veće kompresije jezgra, koja će se sve više i više zagrevati, sve dok ne postigne 100 miliona stepeni i dođe do eksplozije i pokretanja helijumske termonuklearne mašine, nakon čega će se Sunce smanjiti i postati mirnije“, objasnio je naučnik.
To „mirno“ sagorevanje neće trajati deset milijardi godina, već će zbog velikog povećanja temperature trajati 100 miliona godina. Za to vreme, rekao je Jurov, helijum će istisnuti nova i teža jedra ugljenika i kiseonika, čije će se „paljenje“ dogoditi prilikom 600 miliona stepeni. Međutim, više neće biti novih ciklusa, masa Sunca je premala da bi se ovaj proces nastavio.

„Kompresija će se nastaviti i Sunce će na kraju postati beli patuljak. Postaće bela, neverovatno gusta zvezda velika kao Zemlja. Posle toga će početi proces hlađenja i gašenja. Neko vreme će svetlost ličiti na Mesec, a onda će na Zemlji, koja je dugo patila, vladati beskonačna noć“, zaključio je Jurov.

Ruski naučnik smatra da je jedina šansa za ljudsku civilizaciju osvajanje kosmosa i dalekih planeta. Može se početi od Marsa, s obzirom na to da crveno Sunce koje se bude aktiviralo neće doći do te planete i, možda, se tamo formiraju na nekoliko milijardi godina sasvim normalni uslovi.
Planeta Zemlja sa Mesecom - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Astronomi otkrili da Zemlja ima i kvazimesec
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala