- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Savet Federacije: Isporuka kasetne municije Kijevu dokaz nemoći i neuspele kontraofanzive

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Saveta federacije Rusije u Moskvi
Zgrada Saveta federacije Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
Pratite nas
Ruski senatori apeluju na parlamente država širom sveta da osude odluku SAD o slanju kasetne municije Ukrajini, ističući da u slučaju njene primene, Rusija zadržava pravo da recipročno odgovori, a upotreba kasetnih bombi sa ukrajinske strane neće uticati na tok SVO, navodi se u predlogu saopštenja Saveta Federacije, koji će biti razmotren u sredu.

„Savet Federacije poziva parlamente stranih država i međunarodne parlamentarne organizacije da osude odluku SAD da isporuči Kijevu kasetnu municiju, koja je još jedan korak ka opasnoj eskalaciji sukoba i povlači za sobom ozbiljne humanitarne posledice“, navodi se u nacrtu dokumenta u čiji je tekst Sputnjik imao uvid.

Senatori ističu da je predaja Ukrajini ovakvog naoružanja „dokaz nemoći u pozadini neuspeha toliko hvaljene ukrajinske kontraofanzive“.

„Još jedno 'čudovišno oružje', na koje Vašington i Kijev računaju, ni na koji način neće uticati na tok specijalne vojne operacije koju sprovodi Ruska Federacija – njeni ciljevi i zadaci biće u potpunosti ostvareni“, navodi se u nacrtu apela.

Senatori takođe naglašavaju da isporukama kasetne municije, Vašington postaje saučesnik miniranja ogromnih teritorija i u potpunosti „snosi odgovornost za smrt i ranjavanje apsolutno nedužnih građana“.
Zakonodavci takođe primećuju da Vašington ne može da prizna ništavnost obećanja kijevskih vlasti da će isporučeno oružje neselektivnog dejstva primenjivati „precizno i odgovorno“.
Prethodno, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Moskva do sada nije imala potrebu da koristi kasetnu municiju, ali ako se ona bude upotrebila protiv Rusije, ona zadržava pravo na recipročna dejstva.
Generalni direktor za operacije Združenog štaba američke vojske Daglas Sims oizjavio je u četvrtak da Ukrajina dobija kasetnu municiju ne samo od SAD, već i od drugih zemalja.
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio je 7. jula da će Sjedinjene Američke Države isporučiti Ukrajini kasetnu municiju. Kasetna municija zabranjena je međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, izuzimajući SAD i Ukrajinu.
Američki bombarder B1 baca kasetne bombe - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
RUSIJA
Zaharova: Vašington je postao ratni zločinac
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala