- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novaka je u finalu izdao najverniji prijatelj – tri kobne greške i poraz koji će boleti

© AP Photo / Alberto PezzaliNovak Đoković Karlos Alkaras finale Vimbldona
Novak Đoković Karlos Alkaras finale Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
Pratite nas
Kada je počelo vimbldonsko finale između Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa, delovalo je da će ovo biti novi lak zalogaj za srpskog asa, međutim utisak iz prvog seta sve nas je prevario. Ne samo da se Španac razgoropadio i vratio već Novak nije mogao da se osloni na svoj najvažniji udarac koji ga je izdao u prelomnim trenucima meča.
Pre četiri godine Novak Đoković je u epskom finalu Vimbldona protiv Rodžera Federera posle iscrpne borbe na meč lopti odigrao bekhend posle kog je Švajcarac pogrešio, a Srbin došao do jedne od najvećih titula u karijeri.
Četiri godine kasnije Novak se našao na istom mestu, ali sa druge strane mreže bio je Karlos Alkaras, a najvažnija razlika u odnosu na taj duel bio je upravo bekhend na koji srpski as ovoga puta nije mogao da se osloni u ključnim trenucima.
Meč je najpre mogao da se prelomi na Novakovu stranu u drugom setu kada je srpski as izborio taj-brejk i u njemu poveo sa 3:0. Uspeo je Španac da se vrati, međutim Novak je prvi stigao do set lopte koju je propustio tako što je pogrešio bekhend, da bi istu grešku ponovio i u narednom poenu posle čega je Alkaras stigao do set lopte i potom je iskoristio.

„Ostaje velika žal, ekspresno sam krenuo, odigrao fantastičan set, posle toga drugi set u kom sam imao šanse, 3:0, imao sam i set loptu, žal za ta dva bekehnda, on me ne izdaje u tim trenucima, ali danas je bilo tako na 6:5 i na 6:6“, rekao je Novak za „Sport klub“ posle meča.

Novak Đoković i Karlos Alkaras finale Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
SPORT
Novak nije uspeo – Natalijin skok za 80 mesta!
Kada je mladi španski teniser izjednačio ušao je u naletu u kom je bio tokom celog trećeg seta gde srpski as nije imao šansu da se vrati u igru i morao je šansu da traži tako što će izboriti peti set.
Odigrao je Novak odličan četvrti set i uspeo je da izbori peti, a onda je na startu tog seta odluke takođe imao inicijativu.
Međutim, Novak je posle dobrog prvog gema u drugom propustio brejk loptu na 40:30. Relativno lak udarac za svoje standarde trebalo je da izvede Đoković, ali je ta loptica ostala u mreži. Srpski as sačekao je da je udari forhend volejem (drajvom) umesto smečom i taj poen ispostavio se kao ključan za danji razvoj situacije.

„Osetio sam da se momentum prebacio na moju stranu. To je bila moja šansa. To je bila moja prilika. Ta brejk-lopta, nisam odigrao stvarno dobar poen, pokušao sam da se namestim za drajv volej. Bilo je veoma, veoma vetrovito, a taj vetar je odveo lopticu na čudno mesto, gde nisam mogao da je udarim snažno. Morao sam da udarim drajv volej, dok sam padao unazad. Video sam perfektno da on trči na suprotnu stranu. Hteo sam da ga tim udarcem uhvatim na pogrešnoj nozi i promašio sam. Posle toga je napravio brejk u sledećem gemu i to je bilo dovoljno da zadrži servis do kraja“, rekao je Đoković na konferenciji za novinare.

Nema sumnje da je 20-godišnji momak iz Mursije zaslužio titulu koju je izborio maestralnom igrom, ali je isto tako tačno da je Novak dobio taj-brejk ili možda još bolje brejk u drugom gemu petog seta teško bi se Karlos vratio i preokrenuo.
Alkarasa kao i svakog igrača vodi dobar rezultat, pa je tako posle spasene brejk lopte sebi sipao pojačanu dozu samopouzdanja i sigurnosti što je bilo neophodno za naredni gem u kojem je on bio taj koji je napravio brejk.
Pokazao je Španac u tim trenucima odlike velikih igrača čega je svestan i Novak koji ne krije da postoji velika žal i koji će sigurno jedno vreme biti ljut na bekhend koji mu je tokom godina bio jedan od zaštitnih znakova u karijeri.
Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
SPORT
Alkaras posle finala priznao: „Mislio sam da ne mogu da pobedim Novaka“
Jelena i Stefan Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
SPORT
Šampionska porodica Đoković – Stefan posle finala otišao da čestita Alkarasu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala