- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdogan: Crnomorska inicijativa „ušla u istoriju“

© AP Photo / Burhan OzbiliciPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
Pratite nas
Crnomorska inicijativa „ušla je u istoriju“, sprečila je prehrambenu krizu, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu uoči odlaska u posetu državama Persijskog zaliva.

„Ova inicijativa koja je potpisana pre skoro godinu dana, od ovog momenta je ušla u istoriju kao diplomatska pobeda. U okviru inicijative isporučeno je više od 33 miliona tona hrane. Zahvaljujući njoj sprečena je prehrambena kriza u mnogim ugroženim zemljama. Turska je do poslednjeg momenta preduzimala sve napore za spasavanje prehrambenog sporazuma“, izjavio je Erdogan.

Turski predsednik je istakao da se uzda u telefonski razgovor sa ruskim liderom Vladimirom Putinom o prehrambenom sporazumu nakon povratka iz posete zemljama Persijskog zaliva.

„Verujem u to da će, uprkos današnjem saopštenju Rusije, moj prijatelj Putin želeti da se realizacija ovog humanitarnog mosta (prehrambenog sporazuma) nastavi“, poručio je turski lider.

On je naglasio da se nada da će mu se pružiti šansa da o ovom i mnogim drugim pitanjima porazgovara i lično na sastanku sa Putinom u avgustu u Turskoj.
Erdogan je dodao i da će ministar inostranih poslova Turske Hakan Fidan razgovarati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o prehrambenom sporazumu.
Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da su crnomorski sporazumi faktički prestali da važe, deo sporazuma koji se tiče Rusije o prehrambenom sporazumu nije ispunjen.
Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.
Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Sporazum je nekoliko puta produžavan, a rok njegovog važenja ističe 17. jula.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
RUSIJA
Rusija predala Kijevu notu o prekidu prehrambenog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala