- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija predala Kijevu notu o prekidu prehrambenog sporazuma

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
Pratite nas
Ambasada Rusije u Belorusiji je 17. jula ujutru predala ukrajinskoj strani notu u kojoj je iznet stav Moskve o prehrambenom sporazumu, saopštio je ruski ambasador u Minsku Boris Grizlov.
U noti koja je uručena Kijevu, Moskva se protivi produženju prehrambenog sporazuma, a njegova realizacija treba da bude prekinuta od 18. jula.
„Ujutru 17. jula ambasada Rusije u Belorusiji je diplomatskim kanalima predala ukrajinskoj strani notu u kojoj je iznet stav Ruske Federacije u vezi sa daljom sudbinom prehrambenog sporazuma. U dokumentu se, između ostalog, navodi da se Ruska Federacija zvanično protivi daljem produženju inicijative za bezbedan transport žita i hrane iz ukrajinskih luka nakon isteka njenog roka važenja, u vezi sa čim bi sprovođenje inicijative trebalo u potpunosti da se prekine od 18. jula tekuće godine“, navodi se u komentaru šefa ruske diplomatske misije u Minsku.
Naglašava se da je „ruska strana u više navrata izražavala zabrinutost jer se, naporima Zapada, ovaj dogovor pretvorio u čisto komercijalni projekat i da je faktički izgubio prvobitnu humanitarnu funkciju – sprečavanje gladi u državama koje imaju nestašicu hrane“.
„Kako je primetio predsednik Rusije Vladimir Putin, od ukupnog obima prehrambenih proizvoda i žitarica izvezenih sa teritorije Ukrajine, samo tri odsto je završilo u najsiromašnijim zemljama koje su najviše pogođene prehrambenom krizom izazvanom politikom Zapada. Većina isporuka završila je u uhranjenoj i prosperitetnoj Evropi. Takva pristrasnost je apsolutno neprihvatljiva“, ocenio je Grizlov.
Grizlov je istakao da je prekid prehrambenog sporazuma u potpunosti na savesti Zapada.
„Kolektivni Zapad, kako se ispostavilo, još jednom nije nameravao da ispuni svoj deo obaveza koji se tiču poštovanja ruskih interesa u okviru prehrambenog sporazuma“, ocenio je Grizlov.

U komantaru se objašnjava da se radi, između ostalog, „o ponovnom priključivanju ruske Poljoprivredne banke (Rosseljhozbank) sa sistemom SVIFT, obnavljanju isporuka rezervnih delova za poljoprivrednu mehanizaciju, obezbeđivanje logistike i osiguranja transporta i nizu drugih pitanja“.

„Ozbiljan udarac samom konceptu Crnomorske inicijative, čiji je sastavni deo bila isporuka amonijaka, najvažnije sirovine za proizvodnju đubriva, naneli su Ukrajinci dizanjem u vazduh cevovoda za amonijak ‘Toljati-Odesa’ na teritoriji koju kontroliše Kijev, kao i teroristički napadi na civilnu infrastrukturu Krima i Sevastopolja koji su izvršeni, između ostalog, i korišćenjem morskih koridora namenjenih za izvoz žita“, objasnio je diplomata.
Na taj način „druge strane smišljeno i sistematski nisu poštovale sve ključne parametre i uslove dogovora“, istakao je Grizlov.
„Prekid inicijative u potpunosti je na njihovoj savesti“, konstatovao je on.
Prethodno je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da je Rusija u ponedeljak obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na produženje prehrambenog sporazuma.
Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.
Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Sporazum je nekoliko puta produžavan, a rok njegovog važenja ističe 17. jula.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala