- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Zapadne zemlje se umorile od Ukrajine

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaUdarnыe vertoletы Mi-24 vo vremя osnovnogo эtapa učeniй "Zapad-2021" na poligone Mulino v Nižegorodskoй oblasti
Udarnыe vertoletы Mi-24 vo vremя osnovnogo эtapa učeniй Zapad-2021 na poligone Mulino v Nižegorodskoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2023
Pratite nas
Umor zapadnih zemalja od sukoba u Ukrajini postaje sve očigledniji, što je pokazao i samit NATO-a u Viljnusu koji je održan 11-12. jula, izneo je svoje mišljenje Šon Bel, vojni komenrator britanske televizije "Skaj njuz".
Prema njegovim rečima, samit NATO pokazao je fundamentalne razlike zapada i Ukrajine u pristupu tekućem sukobu. Kako je Bel naglasio, izjava britanskog ministra odbrane Bena Volasa, da želi da vidi zahvalnost Kijeva za vojnu pomoć, umesto kritike odluke o članstvu u alijansi, ukazuju na to da Zapadu postaje sve „teže“ da snabdeva ukrajinske vlasti oružjem, da preuzima na sebe sve više rizika i troši sve više novca.

"Umor od rata postepeno pušta korene. Vidimo da počinje da izlazi na videlo istina i zakulisna mišljenja", rekao je stručnjak.

Bel je napomenuo da bi NATO mogao da odbije da primi Ukrajinu u svoj sastav ako njegova kontraofanziva ne uspe.
„Ako Ukrajina uspe da postigne napredak u naredne dve nedelje, onda se situacija može potpuno promeniti, ali se za sada o (pitanju članstva) u NATO ne raspravlja“, dodao je vojni posmatrač.
Samit Alijanse održan je u prestonici Litvanije, Vilnjusu, od 11-12. jula. Prema završnom saopštenju koje je objavio generalni sekretar Jens Stoltenberg, učesnici samita doneli su odluku da ne traže od Ukrajine da ispuni Akcioni plan za članstvo u NATO, a takođe su odobrili višegodišnji program vojne pomoći zemlji. Članice su obećale da će pozvati Ukrajinu u Alijansu „kada svi uslovi za to budu ispunjeni“, ali tek nakon završetka sukoba.
Moskva je više puta naglašavala da pumpanje Ukrajine zapadnim oružjem samo produžava konfrontaciju. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob, ne samo snabdevanjem naoružanja, već i obukom osoblja za Oružane snage Ukrajine na svojoj teritoriji.
Raketni sistem strela 10 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Serija eksplozije u Harkovu; Na sednici SB UN o Ukrajini najavljena iznenađenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala